Tsunami-varsel i hele Stillehavet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det er sendt ut tsunamivarsel i alle land i Stillehavet etter jordskjelvet utenfor Japan fredag morgen. Det er observert bølger på opptil ti meter på vei mot land.

SE GRAFIKK: Her treffer tsunamien

Her er tidspunktene tsunamien treffer land:

Japan, kl ca 7.35: En ti meter høy bølge slår inn over kystbyen Sendai.

Russland, ca kl 7.14: Omtrent en meter høy bølger når frem til Kurilene, der 11.000 mennesker er evakuert fra kysten.

Taiwan, ca kl 10.32: En mindre tsunami treffer land uten at den gjør store skader.

Filippinene, ca kl 10.55: Myndighetene høynet tsunamialarmen, men beordret ingen evakuering. Flere hundre mennesker har flyktet opp i høyden. Små bølger nådde land kl. 13.40, melder landets seismologiske institutt. Myndighetene opphevet senere tsunamivarselet.

Indonesia, ca kl 13.40: Tsunamien har truffet østkysten av Indonesia uten å gjøre skade, opplyser landets meteorologiske institutt.

Papua Ny Guinea, ca kl 12.31

Hawaii, ca kl 14.40: TV-bilder viser at den første tsunamien har truffet land.

Tsunami når Hawaii

De første bølgene når land på Hawaii.

Foto: LUCY PEMONI / Afp

Australia, ca kl 16.35. Australske myndigheter har nedgradert tsunamivarselet.

Fiji, ca kl 16.37

Mexico, ca kl 17.50. Klokken 18.42 melder AFP at halvmeter høye tsunamibølger har truffet den nrodvestlige kysten av Mexico.

New Zealand, ca kl 18.23. De første bølgene var av beskjeden størrelse, men ved 20.50-tiden melder AFP at newzealandske myndigheter har oppgradert tsunamivarselet fordi de frykter at større bølger vil nå kysten.

Guatemala, ca kl 22.56

El Salvador, ca kl 23.02

Costa Rica, ca kl 23.15

Antarktis, ca kl 23.30

Chile, ca kl 00.03

Ecuador, ca kl 00.38

Colombia, ca kl 00.53

Peru, ca kl 01.41

Tsunami: En serie av bølger

Etter skjelvet som skjedde midt på dagen lokal tid, ble det umiddelbart sendt ut varsel om tsunami i Japan, Russland og Marianene.

US Geological Survey (USGS) melder at målinger viser at en tsunami er skapt som følge av jordskjelvet utenfor Japan, og at tsunamien kan forårsake store ødeleggelser.

En tsunami er en serie av bølger, og den første er ikke nødvendigvis den største. Det er ikke mulig å forutsi hvor stor tsunamihøyden kan bli, og den varierer veldig på grunn av lokale forhold der den treffer land, ifølge USGS.

Tiden fra en tsunamibølge til den neste kan variere mellom fem minutter til en time, og trusselen kan vare i flere timer når flere bølger kommer på rekke. Først to timer etter siste bølge er det trygt å anta at trusselen er over.

Video Kjempetsunami utenfor Japan

Se video av kjempetsunamien etter jordskjelvet utenfor Japan.

Raskt ute med varselet

Også Filippinene ba raskt sine innbyggere langs kysten om å følge nøye med i tilfelle en tsunami skulle komme, men igangsatte ikke en evakuering av kystområdene. Taiwan venter en tsunami innen klokken 10.30 norsk tid.

Den amerikanske delstaten Hawaii og vestkyststatene California, Oregon, Washington og Alaska ble alle varslet tidligere i dag. Også Canadas stillehavskyst kan bli truffet. Tsunamien vil trolig treffe Hawaii ca kl 14 norsk tid.

I Indonesia har myndighetene best befolkningen i de østlige områdene Papua, Maluku og Nord-Sulawesi om å være på vakt for tsunamien.

De amerikanske tsunamivarslerne utvider like før klokken 9 norsk tid at varslet også gjelder Australia, New Zealand og hele kysten av Sentral- og Sør-Amerika.