NRK Meny
Normal

Trump: Forventer å møte Putin

USAs president Donald Trump regner med å møte Russlands president Vladimir Putin i løpet av sin 13 dager lange Asia-tur. Trump kom til Japan natt til søndag norsk tid.

President Donald Trump sier ingen regimer, land eller dikatorer bør undervurdere USAs besluttsomhet.

President Donald Trump taler på Yokota flybase - første stopp på besøket i Japan.

Presidenten dro direkte til Yokota flybase, som styres av USA. Da Trump ankom flybasen, takket han Japan «for å ønske oss velkommen og for et flere tiår langt fantastisk vennskap mellom våre to nasjoner».

Trump og førstedame Melania ble ønsket velkommen av et entusiastisk publikum. Han kalte Japan for en «verdsatt partner og en viktig alliert».

Laster Twitter-innhold

– Jeg tror det er forventet at vi skal møte Putin, ja. Vi vil ha Putins hjelp i Nord-Korea, og vi skal møte mange forskjellige ledere, sa Trump.

Den amerikanske presidenten møtte sin russiske motpart for første gang under G20-møtet i Hamburg i juli.

Donald Trump

Trump på scenen for å tale på en amerikanskdrevet flybase utenfor Tokyo.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

Nord-Korea

Etter besøket på flybasen dro Trump videre til Kasumigaseki Country Club, der han tok en runde golf med statsminister Shinzo Abe og Hideki Matsuyama, en av verdens beste golfspillere.

Laster Twitter-innhold

Mens mennene spilte golf, var førstedame Melania Trump på shopping sammen med Shinzo Abes kone, Akie Abe.

Det er ventet at Trump vil bruke mye av sin tid på å oppfordre allierte og rivaler til å øke innsatsen mot Nord-Koreas atomvåpenprogram. Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har vært i en lang ordkrig.

JAPAN-US-DIPLOMACY

Førstedame Melania Trump og Akie Abe på handletur i Tokyo.

Foto: DAVID MAREUIL / AFP

I talen på flybasen gjentok Trump kritikken mot tidligere amerikanske presidenter, og at landet er et «problem som må løses». Han nevnte ikke Nord-Korea, men advarte mot konsekvensene av å havne i klinsj med det han kalte «den mest fryktinngytende styrken i verdenshistorien».

– Det har vært 25 år med total svakhet, så vi har en helt annen tilnærming mot nord, sa han til journalister i sitt reisefølge på Air Force One.

JAPAN-US-DIPLOMACY

Amerikanere i Tokyo demonstrerer mot president Donald Trump.

Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP

Rundreise

Nord-Korea har de siste månedene testet interkontinentale raketter som kan ha potensial til å nå det amerikanske fastlandet. Landet har også gjennomført den kraftigste atomprøvesprengningen så langt.

Flere mellomdistanseraketter er også skutt i retning Japan. USA har svart med å sende strategiske styrker til området, og har også jobbet for å skjerpe sanksjonene mot regimet.

Etter turen til Japan setter han seg på flyet videre til Sør-Korea. De to landene føler en overhengende trussel fra Nord-Korea som følge av den spente konflikten mellom USA og Nord-Korea.

Fra Sør-Korea går reisen videre til Kina, og deretter til regionale toppmøter i Vietnam og på Filippinene. Trumps første reise til Asia avsluttes 14 november. Særlig to saker er ventet å prege dagsorden: Sikkerhet og handel.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt