Hopp til innhold

Trump-rådgivere har brukt private epost­kontoer

Minst seks av president Donald Trumps nærmeste rådgivere har brukt private epostkontoer til å diskuttere forhold knyttet til Det hvite hus.

USA-TRUMP/

President Donald Trump (R) laget rabalder i valgkampen da det kom frem at Hillary Clinton (D) hadde brukt private epostkontoer da hun var utenriksminister.

Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

Det skriver blant annet New York Times (NYT).

Nyheten kommer dagen etter avsløringen om at Trumps svigersønn og nære rådgiver, Jared Kushner, har brukt en privat epostkonto til å sende og motta et stort antall jobbrelaterte eposter de første syv månedene Trump var president.

Nå viser det seg altså at Kushner ikke var alene. Ifølge NYT skal dette også ha vært gjort av:

  • Stephen Bannon, tidligere strateg i Det hvite hus.
  • Reince Priebus, tidligere stabssjef i Det hvite hus.
  • Gary D. Cohn, rådgiver.
  • Stephen Miller, rådgiver.
  • Ivanka Trump, presidentens datter og gift med Kushner.

Datteren Ivanka skal, ifølge Newsweek, ha brukt en privat epostkonto da hun var ubetalt rådgiver for sin far under de første månedene av presidentperioden.

Rabalder da Hillary Clinton brukte privat epostkonto

Hillary Clinton i Toledo

Donald Trump gikk voldsomt til angrep på Hillary Clinton for dennes bruk av privat epostkonto i sin tid som utenriksminister.

Foto: Gro Holm

Dette er ikke første gang rot og surr mellom private og offentlige epostkontoer er storpolitikk i USA. Det er de som mener at tilsvarende rot og surr var tungen på vektskåla da Trump vant presidentvalget høsten 2016.

Bråket startet da det under valgkampen kom frem at Clinton brukte sin private epostkonto i jobbsammenheng da hun var utenriksminister. Etter hvert ba Clinton det amerikanske utenriksdepartementet om å offentliggjøre alle epostene hun hadde sendt fra kontoen, samtidig som hun opplyste om at hun hadde slettet rundt 32 000 meldinger.

Det var en gavepakke for Trump og hans kampanje.

Og da FBI satte i gang etterforskning mot Clinton midt i valgkampen, brukte Trump dette for alt det var verdt.

Han sa rett ut at han ville forsøke å få Clinton fengslet dersom han vant valget.

To dager før valgdagen avsluttet FBI sin etterforskning av Clinton. Daværende FBI-direktør James Comey, som siden fikk sparken av Trump, skrev blant annet dette i et brev til Clinton:

«Vi har gjennomgått all kommunikasjonen som var til eller fra Hillary Clinton mens hun var utenriksminister, og basert på denne gjennomgangen har vi ikke endret vår konklusjon som vi trakk i juli angående Clinton.»

Den konklusjonen var at Clinton ikke hadde gjort noe kriminelt.

Renvaskelsen til tross, skaden var allerede skjedd, og Clinton tapte valget.

Det hvite hus nekter å kommentere

Ifølge NBC News har presserådgiver Sarah Huckabee Sanders i Det hvite hus skrevet følgende uttalelse:

«Alle ansatte i Det hvite hus har fått instrukser om å bruke offisielle epostkontoer når de utfører offisielt arbeid. De har også fått instruks om å sende alle arbeidsrelatert kommunikasjon som de mottar på private epostkontoer til offisielle epostkontoer.»

Det hvite hus har også sagt til NBC News at de ikke ønsker å kommentere saken utover dette.

SISTE NYTT

Siste nytt