Demokrater avviser nytt Trump-tilbud

USAs president Donald Trump tilbyr «innvandrerpakke» i bytte mot grensegjerde mot Mexico. Men foreløpig blir forslaget kontant avvist av topp-demokrater.

VIL FORHANDLE: USAs president Donald Trump vil forhandle med demokratene i kongressen for å få penger til å bygge en mur på grensa til Mexico.

– Vi har en krise ved vår sørlige grense, sa Donald Trump i en tale som ble direkte overført fra Det hvite hus i kveld.

– Som presidentkandidat lovte jeg å fikse denne krisen. Og jeg skal fikse den, på den ene eller andre måten, la han til.

I over fire uker har store deler av det amerikanske statsapparatet vært stengt som følge av krangelen om et av Donald Trumps viktigste valgløfter: En mur på grensa mellom USA og Mexico.

I kveld kom Trump med et nytt tilbud til demokratene for å få slutt på den fastlåste konflikten. Tilbudet inkluderer tre år med beskyttelse av en rekke grupper innvandrere som allerede er i USA men som trues med utkastelse.

Som gjenytelse vil Trump blant annet ha finansiering av det omstridte grensegjerdet mot Mexico.

Beskyttelse for unge innvandrere

En ung kvinne demonstrerer for beskyttelse av unge innvandrere

DEMONSTRERER: En ung kvinne demonstrerer i New York tidligere i januar mot planene om å avvikle ordningene DACA og TPS. Disse beskytter barn av ulovlige innvandrere mot å bli sendt ut av USA.

Foto: Don Emmert / AFP

Kompromisset Trump tilbød i kveld, handler som ventet på forhånd blant annet om to ordninger som beskytter innvandrere og/eller deres barn:

  • Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) – Ordningen beskytter rundt 700.000 barn av ulovlige innvandrere mot å bli sendt ut av USA.
  • Temporary Protected Status (TPS) – Ordningen gir midlertidig opphold til rundt 300.000 personer fra utvalgte land rammet av krig eller katastrofer. El Salvador, Honduras og Haiti er blant landene som er med.

President Trump har forsøkt å avslutte disse ordningene, til høylytte protester fra demokratene.

Trumps tilbud til demokratene i kveld inkluderer en treårig forlengelse av de to programmene. I tillegg inkluderer «pakken» følgende:

  • 800 millioner dollar i humanitær hjelp til migranter
  • 805 millioner dollar til teknologi som skal oppdage narkotika ved grensen
  • 2750 nye grensevakter og politifolk
  • 75 nye dommergrupper for å ta unna køen av immigrasjonssaker
  • Flere tiltak for å styrke sikkerheten til barn som søker opphold i USA

Og, som ventet: 5.7 milliarder dollar til Trumps omstridte grensegjerde.

Trump vedgikk i talen at det i praksis ikke handler om å bygge en mur langs hele grensa mot Mexico:

– Det handler ikke om en betongmur fra sjø til sjø. Det handler om stålbarrierer på en rekke kritiske steder, sa president Trump i talen.

– Det vil ha en utrolig effekt, forsikret han videre.

Trump sa også at de foreslåtte tiltakene er ting demokratene ved tidligere anledninger har støttet.

Langvarig konflikt

Trump hevder en mur, eventuelt et stålgjerde, er helt nødvendig for å stanse «krisen» ved grensa til Mexico. Demokratene hevder på sin side «krisen» er oppkonstruert.

Nancy Pelosi

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Så langt har demokratene nektet å stemme for den foreslåtte bevilgningen på 5.7 milliarder dollar (nær 50 mrd. kroner) i kongressen. President Donald Trump har svart med en såkalt «shutdown», det vil si at store deler av statsapparatet ikke lenger blir finansiert og må stenge.

Trump har truet med å holde statsapparatet stengt så lenge han ikke får finansiert «the wall», som den gjerne kalles på originalspråket. Demokratene har på sin side nektet å forhandle om sikkerhet langs grensen så lenge statsapparatet er stengt.

Det er denne fastlåste situasjonen som har vart i over fire uker.

Coast Guard Families Affected By Gov't Shutdown Offered Meals From California Food Bank

KONSEKVENSER: Som følge av nedstengningen av store deler av statsapparatet i USA, får ikke ansatte i kystvakta lønn. Her får familiene deres gratis matvarer på et arrangement i Novato, California.

Foto: Justin Sullivan / AFP

Møtt med kald skulder fra demokrater

De første reaksjonene tyder på at det er høyst tvilsomt om demokratene er interesserte i å komme til forhandlingsbordet med det første.

Like før Trump begynte å tale, tvitret demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, følgende:

Laster Twitter-innhold

– Dessverre tyder nyhetsmeldinger på at forslaget er en samling tidligere avviste tiltak, står det blant annet i uttalelsen til Pelosi.

Hun skriver videre at tiltakene er «uakseptable», at de neppe vil få flertall i kongressen og at de ikke danner grunnlag for forhandlinger. Hun etterlyser dessuten en permanent løsning for ordningene DACA og TPS, og ikke den midlertidige treårige forlengelsen Trump foreslår.

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, er heller ikke i det kompromissvillige hjørnet i kveld.

– Det var presidenten som egenhendig fjernet beskyttelsen i DACA og TPS i første omgang. Å gi noe av beskyttelsen tilbake i bytte mot grensegjerdet er ikke et kompromiss, men mer gisseltaking, sier han i en uttalelse.

Etter mellomvalget i fjor har demokratene flertall i Representantenes hus men er i mindretall i Senatet.

Topp-republikanere bak «pakken»

Ifølge en kilde nyhetsbyrået Reuters har snakket med, er det visepresident Mike Pence, Trumps svigersønn Jared Kushner og fungerende stabssjef Mike Mulvaney som er arkitektene bak kompromissforslaget. Ifølge CBS News har også republikanernes leder i kongressen, Mitch McConnell vært involvert.

Det faktum at ingen demokrater har deltatt i utformingen av kompromisset, gjør at det har mindre sjanse for å lykkes, sier flere kilder i Det hvite hus til Reuters. På sosiale medier blir dette også kommentert, som for eksempel av tidligere kommunikasjonssjef for president Barack Obama, Daniel Pfeiffer:

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt