Hopp til innhold

– Situasjonen på grensa er en humanitær og nasjonal sikkerhetskrise

President Donald Trump snakket om krise ved USAs grense til Mexico i sin TV-tale i natt. Demokratene kaller krisen «oppkonstruert».

President Donald Trump snakket om krise ved USAs grense til Mexico i sin TV-tale i natt. Trump krever at det settes av 5,7 milliarder dollar i statsbudsjettet til en grensemur mot Mexico.

President Donald Trump snakket om krise ved USAs grense til Mexico i sin TV-tale i natt. Trump krever at det settes av 5,7 milliarder dollar i statsbudsjettet til en grensemur mot Mexico.

– Det er en voksende humanitær og nasjonal sikkerhetskrise på vår sørlige grense.

Slik innledet USAs president Donald Trump sin direktesendte TV-tale fra Det ovale kontor i natt norsk tid.

– Det kommer tusenvis av ulovlige innvandrere. Vi har ikke plass til å ta vare på dem alle, sa Trump videre.

Krever penger til mur fra de folkevalgte

Trump holdt talen for å presse Kongressen til å bevilge penger til en mur langs grensen til Mexico. Trump har nektet å godta deler av statsbudsjettet før han får 5,7 milliarder dollar til muren. Dermed er en firedel av offentlig sektor stengt og hundretusener av statsansatte er uten lønn.

I TV-talen i natt sa Trump at tusenvis av barn blir tatt med til USA, og at både barn og kvinner blir seksuelt misbrukt på vei fra Sentral-Amerika til USA. Han mener at USA trenger sikkerhetstiltak for å stoppe det han kaller «den tragiske virkeligheten».

– Dette er et mønster jeg og min regjering vil sette en stopper for, sa han og viste til kriminalitet, narkotikasmugling og menneskesmugling til USA.

I dag skal Trump møte republikanske ledere i Kongressen for styrke sin støtte blant dem. I morgen skal presidenten reise på befaring til grensen mot Mexico, sørvest i USA.

Trump ved prototype på muren han vil bygge

VI HA EN HØY MUR: Donald Trump inspiserte i fjor forskjellige eksempler på muren som kan bli bygd. Han har nå sagt at han ønsker en mur bestående av stålplater som er plassert slik at det er mulig å se hva som skjer bak muren.

Foto: Evan Vucci / AP

Åpner for å bygge stålgjerde

Videre kritiserer Trump Demokratene for å ikke stille seg bak forslaget om en grensemur.

Demokratene mener at vedlikehold av dagens grensegjerder, bedre overvåkningsutstyr og flere ansatte grensevakter, blir billigere og mer effektivt enn å bygge en mur. Trump har sagt at han er villig til å akseptere en stålbarriere langs deler av grensen i stedet for en betongmur.

Les mer Trump truer med å stenge grensen til Mexico

Mindretallsleder for Demokratene i Senatet Chuck Schumer og leder i Representantenes hus Nancy Pelosi svarer på presidentens tale.

Mindretallsleder for Demokratene i Senatet Chuck Schumer og leder i Representantenes hus Nancy Pelosi svarer på presidentens tale.

Kaller Trumps krise ved grensen for «oppkonstruert»

Rett etter presidentens tale gikk lederen i Representantenes hus Nancy Pelosi for Demokratene på talerstolen i Kongressen, sammen med sin partifelle Chuck Schumer, som er mindretallsleder for Demokratene i Senatet.

Pelosi mener president Trump velger å spille på frykt og ikke fakta når han snakker om situasjonen ved grensen.

Demokratiske ledere i Kongressen

MENER MUREN ER UMORALSK: Demokratenes ledere i Kongressen hevder de vil nekte enhver bruk av penger på grensemuren. I februar i fjor var de nær å godta en avtale som ville ha ført til byggingen av muren.

Foto: MARK WILSON / AFP

– President Trump må slutte å holde amerikanere som gisler, han må slutte å oppkonstruere en krise og han må åpne statsapparatet i USA igjen, sa Pelosi i en direktesendt kommentar til Trumps tale natt til onsdag norsk tid.

Hun sa imidlertid at hun er enig med presidenten i at det er nødvendig å sikre grensene, men står på sitt om at Demokratene ikke er villige til å godkjenne muren Trump vil bygge.

Den delvise nedstengningen av statsapparatet i USA er nå inne i sitt 18. døgn, den nest lengste i landets historie

Donald Trump

President Donald Trump holdt natt til onsdag norsk tid sin første direktesendte TV-tale fra Det ovale kontor til det amerikanske folk. Mexico-muren var tema.

SISTE NYTT

Siste nytt