Hopp til innhold
Urix forklarer

Hva er en «shutdown»? Dette er konsekvensene av at USAs statsapparat har stengt dørene

Foreløpig merker 800.000 statsansatte det på kroppen, mens de fleste andre ikke merker så mye til at store deler av statsapparatet er stengt.

Donald Trump

IKKE HASTVERK: Donald Trump sier at han kan holde statsapparatet stengt i flere måneder eller år hvis Demokratene ikke gir ham penger til muren mot Mexico.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

De føderale myndighetene i USA går nå inn i sin tredje uke med stengte dører, og det er lite som tyder på at Demokratene og Republikanerne vil komme til enighet om en gjenåpning med det første.

Denne gangen er det snakk om en delvis stenging av statsapparatet. Det vil si at bare ni av de 15 føderale departementene er rammet. De øvrige departementene har fått sine bevilgninger gjennom andre vedtak.

Men hva er egentlig konsekvensen av denne stengingen av statsapparatet? Her er svarene på noen av de sentrale spørsmålene du kanskje lurer på:

Hva krangler de om?

Uenigheten dreier seg om USAs statsbudsjett. Bevilgninger til statlige departementer og etater må vedtas av Kongressen og godkjennes av presidenten. Hovedbudsjettet ble vedtatt i fjor. Men deler av statsapparatet finansieres med kortvarige bevilgninger.

Smithsonian Forced To Close Museums And Zoo As Government Shutdown Continues

FLYTER OVER: Når parkvesenet er stengt, er det ingen som rydder opp på The Mall i Washington. Her flyter søppelet over foran Washington-monumentet.

Foto: Mark Wilson / AFP

Før jul ble en midlertidig bevilgningslov behandlet i Kongressen, men president Trump sa nei. Han står nemlig beinhardt på at det skal bygges en mur mot Mexico, og han krever at det settes av fem milliarder dollar, rundt 43 milliarder norske kroner, til prosjektet. Det vil ikke Demokratene gå med på.

Nå forhandles det om et kompromiss. Trump truer med å holde statsapparatet stengt i flere år dersom ikke Kongressen gir ham penger til muren.

Hvordan rammes vanlige mennesker?

Det korte svaret er at de aller fleste amerikanere ikke merker så mye til det. Mange føderale funksjoner fungerer omtrent som normalt. I tillegg foregår de aller fleste offentlige tjenester på lokalt eller delstatlig nivå, som ikke er rammet.

Congressional leaders address the media after meeting with US President Donald Trump

IKKE OPTIMISTER: Demokratenes ledere i Kongressen, Chuck Schumer og Nancy Pelosi, på vei ut fra et møte med Trump fredag. Der kom det frem at presidenten er villig til å holde stengt lenge for å få penger til muren på grensen til Mexico.

Foto: Alex Edelman / AFP

Få konsekvenser for vanlige velgere gjør at presset om å komme til enighet, er mindre nå enn ved tidligere anledninger da de føderale myndigheten har lukket dørene.

Rundt 800.000 statsansatte rammes imidlertid hardt. Over halvparten av dem må jobbe videre uten lønn – den vil først bli utbetalt når finansieringen igjen er i orden. Ansatte som ikke er regnet som absolutt nødvendige, er permittert. Kongressen vedtar vanligvis at de permitterte får etterbetalt lønn.

Hva er egentlig stengt?

En rekke offentlige museer, som Smithsonian-museene i hovedstaden Washington, er stengt. Det samme er dyreparken i Washington, en viktig turistattraksjon. Myndighetene driver også mange monumenter og minnesmerker, som for eksempel Lincoln-monumentet og forskjellige krigsminnesmerker. Ved tidligere budsjettkonflikter ble de stengt helt, men denne gangen holdes de fleste minnesmerkene åpne.

USAs nasjonalgalleri stengt

STENGT: Nasjonalgalleriet i Washington er en av flere museer som holder stengt så lenge ikke de føderale myndighetene får sine bevilgninger fra Kongressen.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Den føderale staten driver også USAs nasjonalparker. Det vil fortsatt være mulig å oppholde seg der, men de vil ha færre folk på jobb. Infrastruktur som toaletter kan bli stengt.

Skatteetaten IRS har permittert en rekke ansatte. Etatene som driver med miljøvern (EPA) og matsikkerhet (FDA) vil også redusere antallet inspeksjoner og tilsyn.

Det føderale rettsvesenet kan holde det gående en stund, men kan bli rammet om stengingen blir langvarig. Det samme gjelder matvarestøtten til fattige gjennom matkupong-ordningen.

Hva fungere som normalt?

Forsvaret, postvesenet og det enorme veterandepartementet, som gir helsetjenester og velferdsgoder til tidligere soldater, er uberørt fordi de finansieres gjennom andre kanaler.

Utbetalinger fra trygdeordningen Social Security og de offentlige helseforsikringene Medicare og Medicaid er heller ikke rammet. De tre enorme programmene er den vanligste måtene vanlige amerikanere er avhengige av de føderale myndighetene. Søknader fra nye brukere blir ikke behandlet.

Flygeledere, sikkerhetsvakter på flyplasser, grensevakter, kystvakten og en rekke andre funksjoner regnes som strengt nødvendige, og fortsetter derfor som normalt. De ansatte får imidlertid ikke utbetalt lønn.

Hvor ofte skjer dette?

Det har vært 20 slike tilfeller der de føderale myndighetene har stått uten finansiering. Den første var i 1976.

Den nåværende «shutdown» er den nest lengste i USAs historie, ifølge The Washington Posts oversikt. Flere av disse dagene var i julen, så derfor var det mange som ikke merket stort til det.

(Kilder: Vox, NBC News, CNBC, Politico, The Washington Post )

SISTE NYTT

Siste nytt