Frykter broren holdes på torturcelle

For én måned siden ble Ehsan Arjemandi bortført av bevæpnede menn da han var på vei til Karachi i Pakistan etter et familiebesøk i Balochistan. Mohammad Arjemandi tror broren holdes fanget av den pakistanske etterretningen.

Ehsan Arjemandi

Ehsan Arjemandi (35) ble bortført da han var på besøk i Belochistan i Pakistan.

Foto: NRK

Mohammad Arjemandi bruker mer tid på telefon enn på noe annet for tiden. Han ringer alle som kan tenkes å vite noe om hvor det er blitt av hans politisk aktive bror, Ehsan, som har vært sporløst borte i nøyaktig én måned.

Mohammad Arjemandi

Mohammad Arjemandi frykter at broren nå har havnet på en torturcelle i Quetta.

Foto: NRK

Mohammad er overbevist om at broren holdes fanget på torturcelle av Military Intelligence of Pakistan (MI) på et hemmelig senter i Quetta, og ønsker at norske myndigheter skal undersøke senteret nærmere.

Les også: Ingen svar om sakna nordmann

Ifølge Baloch Unity Conference (BUC), som er et nettverk mot undertrykkelsen av balochere i Pakistan og Iran, beskyldes Ehsan for å ha bedrevet anti-pakistanske aktiviteter, skaffet pengestøtte fra Europa til separatistbevegelsen i Balochistan og for å ha brent det pakistanske flagget under en demonstrasjon.

– Jeg har snakket med guvernøren og flere ministre i Balochistan og bedt dem om hjelp, sier Mohammad Arjemandi til NRK.

Han har også slektinger som aktivt leter etter Ehsan i Pakistan, og i dag arrangerer Mohammad og vennene en markering i Oslo til støtte for Ehsan.

NETT-TV: Nordmann bortført i Pakistan

Bortført på bussen

Ehsan Arjemandi ble bortført da bussen han satt i ble stoppet ved Zero Point på Coastal Highway, rundt 12 kilometer fra Uttal City i Pakistan. Han var da på vei til Karachi, etter å ha besøkt familie og venner i en landsby i Mand, som ligger i den pakistanske delen av Balochistanprovinsen.

Khalid

- Vi er fra politiet sa de som bortførte Ehsan Arjemandi, forteller bussjåfør Khalid.

Foto: NRK

Øyenvitner forteller til NRK at offisielle tjenestemenn bortførte Ehsan med håndjern og bind for øynene.

– Det var både politifolk og soldater i uniform, og sivilkledde etterretningsfolk. De kom i store biler og sperret veien. De tok seg inn i bussen da jeg måtte stoppet på siden, forteller bussjåføren Khalid som jobber for busselskapet Aslam Dandahi Coach.

En medpassasjer forteller NRK at Ehsan ble direkte utpekt av en sivilkledd mann. De la han i håndjern og dekket hodet med et sort plagg.

Mannen som ikke ønsker å stå fram med navn av frykt for represalier fra den pakistanske hæren og politiet er sikker på at de som bortførte Ehsan visste godt hvem han var.

– En høy lys sivilkledd mann kom inn i bussen og pekte direkte på Ehsan. Deretter ble han ransaket og bedt om å gå ut av bussen, sier mannen.

Les også: Ingen livstegn fra savnet nordmann i Pakistan

Pakistan avviser kjennskap

Qamar Zaman Kaira

Informasjonsminister Qamar Zaman Kaira kan ikke tenke seg at etterretningstjenesten i Pakistan er innblandet i denne saken.

Foto: NRK

Pakistanske myndigheter har hittil nekter for å ha noe med denne bortføringen å gjøre. Heller ikke informasjonsministeren Qamar Zaman Kaira som var i Oslo på privatbesøk for tre uker siden hadde kjennskap til saken. Han lovet å hjelpe familien, men avviste imidlertid på det sterkeste at det hemmelige politiet var involvert i borføringen.

Mohammad Arjemandi har informert den norske ambassaden i Islamabad om de ubekreftede meldingene, og ønsker at representanter fra Norge eller Pakistan skal undersøke disse nærmere.

– Norge må legge politisk press på Pakistan. Byråkratisk kontakt har ingen verdi. Norge må bruke sin posisjon og legge politisk makt bak ordene, sier han.

NETT-TV: UD har bedt Pakistan om svar på hva som har skjedd med nordmannen

– 900 sporløst borte

Bortføringen av Ehsan Arjemandi er ikke et enestående tilfelle i Balochistan. Alle som kan mistenkes for å støtte den forbudte separatistbevegelsen Baloch Liberation Army (BLA), blir trakassert og forfulgt av politiet og militæret, forteller Anwar Baloch fra nettverket Baloch Unity Conference.

Anwar Baloch

Anwar Baloch har mistet flere meningsfeller og frykter for sitt eget liv.

– Om lag 900 mennesker er sporløst borte. Vi fører lister og kontakter myndighetene med jevne mellomrom, men de har en tendens til å svare med tomme løfter, sier Baloch.

Anwar Baloch frykter selv for sitt liv og bor sjelden på samme sted to ganger.

Flere av hans meningsfeller er enten blitt bortført, torturert og drept, eller er sporløst borte. Politiet sier at det er terrorister som bak slike handlinger. Men separatistene skylder på etterretningstjenesten.

NETT-TV: - Norge gjør for lite

Ønsker uavhengighet

– Det er ikke til å legge skjul på at en del balochere ønsker at både den iranske og pakistanske delen av Balochistan skal bli et uavhengig land. Vi blir derfor uglesett i begge landene, forteller Baloch.

Han er medlem av den offisielle komiteen som etter planen skulle arbeide for å gjenfinne bortførte personer i Balochistan. Komiteen ble opprettet etter at lederen for FNs flyktningkontoret John Solecki ble bortført i byen Quetta 2. februar. Solecki ble senere funnet i god behold med hjelp fra balocherne selv.

Til nå er to av medlemmene i komiteen som Anwar Baloch er medlem av funnet drept og to er sporløst borte.

– Skylder på røverbander

Noorah Arjemandi

Ehsan Arjemandis kone, Noorah, ber ektemannens kidnappere om å slippe ham fri.

Foto: NRK

Pakistanske myndigheter beskylder indiske myndigheter for å støtte separatistbevegelsen BLA med penger og våpen. Flere separatistledere har dessuten flyktet til Afghanistan. Noe som er med på å skape isfront mellom afghanske og pakistanske myndigheter.

– Folk forsvinner uten at noen tar ansvar. Etterretningen skylder på røverbander og kriminelle. Men oftest er det militærets etterretning som står bak slike bortføringer. Alle som åpner munn mot myndighetenes systematiske undertrykkelse blir tiet i hjel, sier Baloch.

Lovløse tilstander

Det eksisterer en lovløs tilstand i deler av Balochistan. Og myndighetene har satt inn militæret for å ta separatistene.

– Men hva med vanlige folk i Balochistan som er de fattigste sammenlignet med resten av befolkningen i Pakistan. Her mangler vi strøm, vann, veier og skoler. Ingen andre i Pakistan er blitt så neglisjert som balochere de siste 60 årene, sier Anwar Baloch.

Han sier at Baloch Unity Conference støtter kampen for rettigheter, men ikke bruk av voldelige midler.

– Jeg er sikker på at Ehsan Arjemandi er blitt tatt av etterretningen som tror at han støtter en bevæpnet kamp. Men det gjør han ikke. Han er kun opptatt av menneskerettighetsforholdene i Balochistan, sier Baloch.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt