Ingen livstegn fra savnet nordmann i Pakistan

Utenriksdepartementet venter fortsatt på informasjon fra Pakistan om hva som har skjedd med den norske statsborgeren som fryktes bortført i landet.

Ehsan Arjemandi
Foto: NRK

Ehsan Arjemandi er politisk aktiv og har opponert mot pakistanske myndigheter - nå har den norske statsborgeren vært savnet siden fredag.

Arjemandi tilhører den etniske minoriteten balutsjere, som kjemper for selvstyre i Pakistan. Det var i dette området han forsvant etter et besøk hos slektninger.

Balutsjistan, Pakistan
Foto: NRK

Dratt ut av bevæpnede menn

Arjemandi skal i følge øyenvitner ha blitt kidnappet fra en buss på vei fra byen Mand i Balutsjistan til Karachi. Han skal ha blitt dratt ut av bussen av bevæpnede sivilkledde menn, og ført ham bort, forteller NRK-reporter Atta Ansari, som er i området.

35-åringen har behov for medisiner og skal være ved dårlig helse.

Nektet å ta i mot anmeldelse

Pakistanske politi skal ha nektet å ta i mot anmeldelse av hendelsen fra slektninger av Arjemandi.

Også busselskapet skal ha forsøkt å levere en anmeldelse uten å
ha lykkes, skriver Aftenposten.no.

Kilder i Pakistan mener det er pakistansk etterretning som står bak bortføringen fordi Arjemandi er kjent for å organisere demonstrasjoner i Europa, til støtte for et selvstendig Balutsjistan.

Også familien til den savnede mannen hevder han ble arrestert av
den pakistanske etterretningstjenesten, melder NTB. Det er uklart på hvilket grunnlag det skal ha skjedd.

Familien til Arjemandi sier han kun var på familiebesøk i landet, og de frykter nå for hans liv.

Underdirektør i Utenriksdepartementet Ragnhild Imerslund

Underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund sier de ser svært alvorlig på situasjonen.

Foto: Sindre Løkstad / NRK

Ser svært alvorlig på saken

- Vi ser svært alvorlig på denne saken, og har tatt det opp med Pakistanske myndigheter, og har bedt dem om å bringe på det rene hva som faktisk har skjedd. Vi har også bedt om hjelp til å lokalisere mannen, sier Ragnhild Imerslund, underdirektør i Utenriksdepartementet.

- Vi har fått indikasjoner på at vi vil få vite noe mer om kort tid, legger hun til.

- Pårørende har sagt at mannen trolig er savnet og muligens bortført. Men vi har ikke noe bekreftet informasjon om hva som faktisk har skjedd, sier Imerslund.

Vanlig i Pakistan

Amnesty mener slike hendelser ikke er uvanlige i denne delen av Pakistan. Arrestasjoner og bortføringer blir stadig brukt for å hindre opposisjonens arbeid og kneble frigjøringforkjempere, mener menneskerettsorganisasjonen.

- Bortføringer er er et stort problem i Pakistan. Myndighetene bruker bortføringer som et middel i kampen mot dete de kaller terrorisme. Dette gjelder spesielt folk som kjemper for større selvstyre i områder som Balutsjostan, sier Ina Tin, kommunikasjonssjef i Amnesty.

Tin sier at det ofte er sikkerhetsstyrker eller etteretningen som står bak slike hendelser. Og at de bruker det som en måte å kneble opposisjonen på, under dekke av deres kamp mot terrorisme.

- Det tragiske er at bortførte personer ofte dukker ikke opp igjen. Derfor krever Amnesty at myndighetene i Pakistan tar opp disse sakene, og går gjennom dem for å finne ut hva som skjerm, legger Tin til.

SISTE NYTT

Siste nytt