NRK Meny
Normal

Trenger 20.000 soldater i Somalia

De internasjonale fredsbevarende styrkene i Somalia trenger 10.000 flere soldater de kommende månedene, ifølge FN-representant.

Augustine Mahiga

Augustine Mahiga er FNs representant i Somalia.

Foto: Khalil Senosi / Ap

– Styrkene kan måtte dobles til 20.000 på grunn av økt trussel fra opprørere, fortalte Augustine Mahiga, FNs representant i Somalia, til FNs sikkerhetsråd i dag.

Mahiga sa at de trenger mer internasjonal handling for å hindre at våpen og utenlandske krigere kommer inn til Somalia, og blir brukt i opprørernes angrep mot de de afrikanske freds- og regjeringsstyrkene.

Torsdag ble 12 sivilie drept i nye kamper mellom Den afrikanske union og den al Qaida støttede gruppen al Shabaab.

Bekymret for sikkerhetssituasjonen

Den afrikanske fredsbevarende styrken AMISOM i Somalia, som har forsvart overgangsregjeringen i Mogadishu, er autorisert for 8000 soldater, men mangler fortsatt 2000.

– Trusselnivået i Mogadishu og den sørlige delen av sentral-Somalia har økt. Styrken trenger dobbelt så mange soldater, sa Mahiga.

Al Shabaab kontrollerer store deler av sentrale og sørlige deler av Somalia.

– Jeg er bekymret for sikkerhetssituasjonen i landet, sa Mahiga til sikkerhetsrådet.

Illegal handel

Han fortalte at den Al Shabaab-kontrollerte havnebyen Kismayo har blitt inngangsdøren til Somalia for krigsmateriell og utenlandske krigere til opprørene.

– Det har blitt åsted for kriminelle handlinger og illegal handel, forteller han.

– Det er behov for økt sjø- og luftsikkerhet, for å hindre at alt dette blir brukt mot AMISOM-styrkene og overgangsregjernignen i Mogadishu, sa FN-representanten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt