Hopp til innhold

Torturtrøbbel kan være over

To demokratiske senatorer sier i kveld de vil stemme for den pensjonerte dommeren Michael Mukasey som ny justisminister i USA.

Michel Mukasey, nominert til ny justisminister i USA
Foto: JIM YOUNG / REUTERS

Det er senatorene Dianne Feinstein (California) og Charles Schumer (New York) som sier de kommer til å støtte Mukasey når justiskomiteen i Senatet skal stemme over kandidaturet på tirsdag.

 Det melder CNN.

- Passerer Mukasey justiskomiteen, kommer helt sikkert resten av Senatet til å stemme på ham, sier en kilde til fjernsynskanalen.

Tortur eller ikke tortur

President George W. Bush nominerte Michael Mukasey etter Alberto Gonzales, som trakk seg i september etter mye bråk.

Den tidligere føderale dommeren ble regnet som et overraskende godt valg. Inntil høringen i justiskomiteen startet denne uken.

Han fikk spørsmålet om han betraktet en spesifikk avhørsmetode, som kalles "waterboarding" som tortur.

Metoden går ut på at den som skal avhøres legges på ryggen med føttene noe høyere enn hodet. Så puttes det en klut, plastikk eller lignende over ansiktet, før det så helles det vann på. Følelsen dette gir, skal være lik det å drukne.

- Personlig høres det ut for meg om den er over grensen, og ganske avskyelig, sa Mukasey.

Men han nektet å ta stilling til om den var å anse som tortur.

Brudd på loven

Alle de foregående regjeringene i USA har tatt avstand fra metoden, untatt Bush-adminstrasjonen.  

Flere hevder da også at CIA har brukt den i forhørene av terrormistenkte de siste årene.

Hadde Mukasey uttalt til komiteen at metoden er å betrakte som tortur, hadde han satt regjeringen og president Bush i en svært uheldig situasjon.

Faktisk så uheldig at de kunne blitt stilt til ansvar for å ha brutt amerikansk lov - hvor det heter at bruk av tortur er forbudt.

Flere demokratiske senatorer, og noen republikanske, uttalte sporenstreks at de kom til å måtte stemme mot dommerens kandidatur fordi han ikke ville ta stilling til saken.

Gammel metode

Sentator Patrick Leahy, leder for Senatets justiskomité

Senator Patrick Leahy sier han som leder av justiskomiteen ikke kan støtte Mukaseys.

Foto: Alden Pellett / AP

I ettermiddag kunngjorde lederen av justiskomiteen, demokraten Patrik Leahy (Vermont) at han kom til å stemme mot Mukaseys kandidatur.

 

- Ingen amerikaner burde trenge en høring for å avgjøre om waterboarding er tortur.

- Waterboarding ble brukt under den spanske inkvisisjonen. Vi tiltalte japanske krigsforbrytere for bruk av waterboarding etter 2. verdenskrig, sa Leahy.

- Jeg ivrer for å gjenreise et sterkt lederskap og uavhengighet i justisdepartementet. Jeg liker også Michael Mukasey. Jeg håpet å støtte hans kandidatur. Men jeg kan ikke.

- USA trenger å være sikker på fudamentet i vår forfatning, nedfelt i lover og våre verdier, er urokkelig, at ingen -  selv ikke presidenten -  er over loven, sa Patrick Leahy.

- Beste vi kan få

Få timer senere kom altså to senatorer fra den demokratiske gruppen og sa de ville gjøre det motsatte - støtte Mukasey.

Feinstein sier hun vil stemme for Michael Mukasey fordi justistdepartementet trenger nytt og friskt lederskap.

 

- For det første, og viktigste, Michael Mukasey er ikke Alberto Gonzales. For det andre så har han praktisert et langt yrkesliv som utøver av loven og uavhengig dommer.

Senator Dianne Feinstein, California

Sentatorer Dianne Feinstein, har derimot kommet til at president Bush neppe har noen bedre å tilby.

Foto: HO / REUTERS

- Jeg tror Michael Mukasey er den beste vi kan få fra regjeringen, og å stemme ham ned vil bare trekke ut tiden og hale ut prosessen, sa Feinstein.

Krigshemmeligheter

President George W. Bush forlangte i går at Senatets justiskomitee godkjente dommeren som ny justisminster.

- I en krigstid er det avgjørende for presidenten å ha et fullt nasjonalt sikkerhetsråd på plass, sa Bush.

Bush mente også at å forhøre Mukasey om waterboarding, er likestilt med å stille spørsmål om CIAs avhørsprogram, som er klassifisert som hemmelig.

Det mener justiskkomiteens leder Leahy er rene og skjære tull

- Mukasey ble ikke spurt om hemmelige fakta eller detaljerte teknikker. Han ble spurt om waterboarding er å betrakte som tortur. Waterboarding er tortur, og tortur er ulovlig etter loven, slår Leahy fast.

Kilder knyttet til CIA hevder at etterretningsorganisasjonen ikke lenger bruker waterboarding, men at den har gjort det i nær fortid i avhørene av Al Qaida-mistenkte.

SISTE NYTT

Siste nytt