Tortilla-krig i Mexico

Et mer miljøvennlig USA gir dyrere mat for fattigfolket i Mexico. Det er tortilla-krise for lefsehungrige meksikanere.

Protestmarsj i Mexico
Foto: HENRY ROMERO / REUTERS

Titusenvis av arbeidere og bønder i Mexico samlet seg onsdag til protest mot høyere priser på tortilla.

Protestmarsjen, som gikk gjennom sentrum av Mexico by, hadde sin bakgrunn i at prisene på tortilla er mer enn fordoblet på kort tid.

Den enes brød, den andre død

Dette skaper åpenbart problemer for hungrige meksikanere. Tortilla, den velkjente lefsa laget av maismel, er nemlig grunnstammen i kostholdet for meksikanske familier, og den suverent viktigste proteinkilden.

Mexico er avhengige av å supplere sin egen maisproduksjon med import av billig mais fra USA. Men raskt voksende etterspørsel etter bioetanol i USA har drevet prisene i været, og er nå på sitt høyeste nivå på ti år.

Paradokset her er altså at et mer miljøvennlig USA gir dyrere mat for de fattige folkene i Mexico.

Tortilla-protest i Mexico
Foto: LUIS ACOSTA / AFP

Ifølge ernæringsekspert Amanda Galvez ved Mexicos National Autonomous University kan tortilla-krisen få alvorlige ernæringsproblemer for fattigfolket i Mexico, som i gjennomsnitt spiser 14 tortillas om dagen.

De nye prisene medfører dermed at en arbeider med minimumslønn på 30 kroner dagen vil bruke en tredjedel av lønnen sin på tortilla for sin familie.

Kritiserer president Calderon

President Felipe Calderon, som av opposisjonen ble beskyldt for valgfusk ved fjorårets valg, må tåle massiv kritikk for sin markedsliberale politikk. Opposisjonen hevder at tortilla-krisen bare er nok et bevis på at den frie markedstenkningen er en feilslått politikk.

Slagordene mot ham er mange, et av de mest fengende lyder: "Calderon stjal valget, nå stjeler han våre tortillas". Men Calderon nekter å bøye av, og sier han ikke vil innføre priskontroll på tortillas, slik mange meksianske presidenter har gjort før han.

 

Calderon stjal valget, nå stjeler han våre tortillas

Opposisjonen i Mexico

 

Populær mais

I sin tale om rikets tilstand i januar varslet president George W. Bush et meget offensivt program for mer bruk av bioetanol, for å redusere utslipp av CO2 og gjøre USA mindre avhengig av importert olje.

Denne gode nyheten er saktens ingen god nyhet for tortillaspisende meksikanere. I overskuelig framtid vil altså etterspørselen etter mais holde seg høy, iallfall inntil USA finner andre råvarer for produksjon av bioetanol.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt