NRK Meny
Normal

NATO håndhever flyforbudssonen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

NATO tar over ansvaret for å å håndheve flyforbudssonen over Libya. Nærmere hundre sivile skal være drept så langt. Følg utviklingen her.

  • Følg situasjonen i Libya, artikkelen oppdateres fortløpende.
  • Alt om konflikten i Libya
  • Norske fly deltar nå aktivt med å håndheve flyforbudsonen over Libya.

01.13: To norske jagerfly er i natt på oppdrag over Libya, bekrefter kilder i Forsvaret overfor NRK.

De er ventet tilbake i løpet av morgentimene fredag.

00.45: EU vurderer å innføre nye sanksjoner mot Libya for å hindre Muammar al-Gaddafis regjering i å få kloa i landets olje- og gassinntekter.

Det opplyser unionen i forbindelse med EU-toppmøtet i Brussel.

EU ønsker også at FNs sikkerhetsråd innfører strengere sanksjoner mot Libya.

00.30: De forente arabiske emirater har gått med på å sende 12 fly for å delta i den internasjonale operasjonen i Libya, opplyser den franske presidenten Nicolas Sarkozy.

– Jeg har snakket med kronprinsen i landet, og han sa til meg at de har bestemt seg for å delta med 12 fly i koalisjonen, sier Sarkozy på en pressekonferanse.

De forente arabiske emirater blir dermed det andre arabiske landet som deltar i håndhevingen av flyforbudssonen over Libya, skriver nyhetsbyrået AFP.

00.20: USAs utenriksminister Hillary Clinton sier de internasjonale styrkene har klart å tvinge Gaddafis styrker til en tilbaketrekning, men at de fortsatt utgjør en reell trussell for sikkerheten i landet.

00.01: EU er parat til å blokkere Gaddafis tilgang til statsinntekter fra olje og gass, heter det i en kunngjøring fra unionens ledere.

23.05: NATO bekrefter at de overtar ansvaret for å håndheve flyforbudssonen over Libya. De vil derimot ikke overta kommandoen for hele militæroperasjonen til koalisjonsstyrkene, slik den tyrkiske utenriksministeren opplyste tidligere i kveld.

– Det vil fremdeles være én koalisjons-operasjon og én NATO-operasjon, sier generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, ifølge Reuters.

21.44: USA ber de libyske regjeringsstyrkene innstendig om å slutte å ta ordrer fra Muammar Gaddafi.

– Vårt budskap er enkelt: slutt å krige, slutt å drepe deres eget folk, slutt å adlyde Gaddafi, sa viseadmiral William Gortney under en pressekonferanse ved Pentagon torsdag.

Libya

Sørgende libyere i begravelse til de som i går ble drept i flyangrep mot Libya.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

21.20: Mer enn 350 luftfartøy deltar i koalisjonsstyrkenes militæroperasjon mot Libya, opplyser en amerikansk militæroffiser ifølge AFP. USA sitt bidrag utgjør over halvparten av flystyrken.

20.38: Libysk fjernsyn melder at flere militære og sivile mål blir bombet i Tripoli og Tajoura, skriver Reuters. Det skal ha blitt åpnet ild fra luftvernet på bakken, og det er meldt om minst tre eksplosjoner i de to byene.

20.13: FNs generalsekretær Ban Ki-Moon sier det ikke finnes noe bevis for at libyske myndigheter har gjort grep for å rette seg etter FNs resolusjon. Han sier også at FNs utsending personlig advarte libyske myndigheter.

20.08: – NATO-landene er enige om å ta over mandag eller tirsdag, sier en ikke navngitt diplomat til AFP.

Les: Enighet mellom Tyrkia og NATO

19.35: Tyrkias utenriksminister sier at ansvaret for militæroperasjonene i Libya vil bli overført til NATO innen en eller to dager.

19.30: Kilder i Forsvaret opplyser til NRK at norske fly trolig vil bli sendt ut på flere oppdrag i kveld og i natt.

18.59: Muammar al-Gaddafis regime venter at koalisjonen vil bombe telekommunikasjonssentere og radiostasjoner i kveld, sier en talsmann for regimet.

18.47: Minst 109 mennesker er drept og over 1300 skadd i sammenstøtene i Misrata hittil, sier en lege i byen til AFP.

18.37: Libyske opprørere har drept 30 skarpskyttere fra Gaddafis væpnede styrker, og har nå kommet seg fram til sentrum av Misrata, hevder en talsmann for opprørerne.

Alle krigsskipene til Gaddafis styrker skal også være borte fra havna i Misrata.

– Koalisjonsstyrkene har sagt at de vil sørge for trygg passasje for skip som kommer fra Malta med nødhjelp, sier talsmannen.

18.23: Luftangrepene mot Libya har drept nesten 100 sivile hittil, opplyser en talsmann for den libyske regjeringen ifølge AFP.

18.22: Russlands president Dmitrij Medvedev ber Barack Obama om å unngå sivile tap i Libya, opplyser Kreml.

18.20: De to norske jagerflyene som tok av fra basen på Kreta i formiddag har vært ute på et flere timer langt tokt, og har vært i libysk territorium.

De har ikke brukt våpen, og begge pilotene tilbake i god behold. Forsvaret er ellers svært sparsommelige med opplysninger om toktet.

Video Norske fly på oppdrag i Libya

VIDEO: Norske fly var på oppdrag i Libya i dag. (Reporter: Eirik Veum. Foto: Nils Tore Hjørnevik)

18.05: Den afrikanske union har invitert representanter for Gaddafis regjering og opposisjonen til samtaler i Addis Ababa fredag, opplyser unionens direktør Jean Ping.

Ifølge Ping vil Gaddafi trolig sende statsministeren sin, og representanter fra EU, FNs sikkerhetsråd og de andre arabiske landene er også invitert.

18.00: President Barack Obamas talsmann sier at USA regner med å la NATO overta kontrollen over militæroperasjonen i Libya innen få dager.

– Vi opererer fortsatt med at det er snakk om dager, ikke uker. Diskusjonene med NATO er i gang, og vi føler oss sikre på at det vil skje snart, sier Jay Carney.

17.25: EU åpner et to dagers møte om NATOs rolle i Libya.

17.24: Tyrkia har vedtatt å sende fem skip og en ubåt til kysten av Libya for å hjelpe til med å håndheve FNs våpenforbud.

17.23: Flyet som ble skutt ned av et fransk kampfly tidligere tilhørte de væpnede styrkene til Muammar al-Gaddafi. Flyet ble skutt ned av en luft-til-bakke-rakett, opplyser en talsmann for det franske flyvåpenet.

17.20: NRKs reporter Eirik Veum melder at de to norske jagerflyene som tok av fra basen på Kreta i 12-tiden har landet igjen.

16.09: Flere hundre opprørere skal ha samlet seg for å overta byen Ajdabiya øst i landet. Ifølge nyhetsbyrået AFP ble det utvekslet skudd og bomber utenfor byen torsdag ettermiddag.

15:35: Det franske forsvarsdepartementet vil ikke bekrefte om et libysk fly har blitt skutt ned av et fransk kampfly. – Vi vil komme med informasjon om dagens operasjoner senere i dag, men holder tilbake nå, sier en talsmann.

15:27: Siden den vestlige koalisjonen gikk inn i Libya har de avfyrt 175 kryssraketter mot mål i Libya for å stoppe Muammar al-Gaddafis styrker, opplyser en talsmann for den amerikanske afrikakommandoen til Reuters.

15.03: En talsmann for den amerikanske afrikakommandoen sier at de i natt har fyrt av fjorten Tomahawk-kryssraketter mot mål i Libya.

14:40: Et fransk kampfly har skutt ned et militært, libysk fly som ikke respekterte FNs flyforbudssone, melder ABC News.

Den amerikanske fjernsynsstasjonen oppgir ikke hvor nedskytingen har funnet sted, og hendelsen er ikke bekreftet fra annet hold, skriver NTB.

Norske F-16 fly på Kreta

Her står de norske F-16 flyene på basen på Kreta. De første flyene tok av fra flybasen mot Libya i dag.

Foto: Costas Metaxakis / Afp

Flyet skal ha vært av typen Galeb.

13:57: Storbritannias utenriksminister William Hauge ønsker at Nato tar over kommandoen så fort som mulig. Koalisjonenes oppdrag er foreløpig underlagt amerikansk kommando. Den norske regjering er positiv til at Nato tar over.

13:35: Det befinner seg fortsatt 800.000 fremmedarbeidere i Libya, melder AFP.

13:25: En talsperson sier til Reuters at Libya er i ferd med å gå tom for drivstoff. Det oljerike landet må derfor belage seg på import.

12:57: Koalisjonsstryken gjennomførte i natt et omfattende angrep mot Sebha, sør i Libya. Sebha ligger i et område hvor Gaddafi står sterkt. Det ligger ogå en stor militær base ved byen, melder AFP.

12:21: To norske jagerfly er på vei mot sitt første oppdrag over Libya. De lettet fra Souda-basen på Kreta torsdag formiddag, opplyser major Eystein Kvarving til NRK.

Video c78a6523-b05b-40de-a8e3-91ec227068a4.jpg

Informasjonssjef i Luftforsvaret Eystein Kvarving sier at norske fly er på sitt første tokt.

12:15: NRKs reporter Eirik Veum på Kreta rapporterer at to norske jagerfly tok av fra flybasen cirka klokken 12.15. Det er uklart om de skal på skarpt oppdrag eller øvings, men NRK har fått signaler på at de skal fly mot Libya.

11:14: Koalisjonsstyrkene skal ha truffet noen av Gaddafi-styrkenes tanks utenfor Misrata natt til torsdag, opplyser opprørere i Misrata, ifølge Reuters. Tanks i Misrata er der fortsatt, og har ikke blitt truffet, sier en person på telefon til nyhetsbyrået.

11:07: En vestlig kilde i Kairo opplyser at Egypt ikke vil delta i Libya-operasjonen. – Egypterne har vært helt klare på at de ikke kommer til å involvere seg i konflikten i Libya, sier den anonyme kilden.

Rundt 1,5 millioner egyptere var bosatt i Libya da opprøret mot Muammar Gaddafis regime startet, og titusenvis av dem har siden flyktet fra landet.

09:30: En talsperson for den franske regjeringen sier til Reuters at det kan ta dager, eller uker, men ikke måneder, å ødelegge Gadaffis militære kapasitet.

Døde mennesker på et sykehus i Tripoli

En sykehusansatt viser frem 18 døde mennesker som libyske myndigheter sier er drept i nattens angrep.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

08:05: Den franske utenriksministeren Alain Juppe sier at koalisjonens flyangrep mot militære mål i Libya vil fortsette.

07:45: – Det har vært en rolig natt i Benhazi, sier NRKs korrespondent Sidsel Wold. Hun befinner seg nå i byen, og sier folk er lettet over at Gaddafis styrker har trukket seg tilbake.

Video 42337c33-a264-4e61-a264-ce8a6bd06ca8.jpg

Sidsel Wold rapporterer fra Benghazi torsdag morgen. Foto: Mohammed Alayoubi.

07:30: Det britiske forsvaret opplyser at Tomahawk-missiler igjen er avfyrt fra en britisk ubåt mot det libyske luftforsvaret.

05.52: Antiluftskyts og flere eksplosjoner høres i Libyas hovedstad Tripoli, opplyser en journalist i nyhetsbyrået AFP.

03.53: Representanter for libyske myndigheter tok journalister med til et sykehus i Tripoli for å se det de sier er 18 mennesker drept i vestlige fly- eller rakettangrep i natt, melder nyhetsbyrået Reuters. Vestlige fly har bombet Tripoli fem netter på rad. Libyske opprørere har tidligere hevdet at ofrene som myndighetene viser frem etter koalisjonsstyrkenes angrep, egentlig er drept av Gaddafis egne styrker.

Video 10bb91c1-1e6a-4140-9d94-b7d4b734dd3b.jpg

18 mennesker skal være drept i nattens angep, hevder libyske myndigheter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt