Hopp til innhold

Norske F-16-fly på vei mot Libya

To av de norske F-16-flyene lettet i formiddag fra Souda Bay-basen på Kreta og er på vei mot Libya.

F-16 fly tar av

Dei norske flya er på veg til oppdrag i Libya torsdag.

Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret

Informasjonssjef i Luftforsvaret, major Eystein Kvarving, bekrefter at de norske flyene nå er med i operasjon Task Force Odyssey Dawn i Libya.

De to norske jagerflyene tok av fra flybasen på Kreta ca klokka 12.15 torsdag, og reiste mot Libya.

Dette er første gangen de norske flyene er på vingene etter at de kom til Kreta mandag kveld.

Av hensyn til sikkerheten og operasjonen kan jeg ikke gå nærmere inn på hvilket type oppdrag det er eller hvor de skal. Men dette er ikke et treningstokt.

Eystein Kvarving, informasjonssjef Luftforsvaret

Normalt med to og to fly

Seniortalsmann ved fellesoperativt hovedkvarter i Bodø, John Espen Lien, er tilbakeholden med opplysningene om operasjonen, men forteller at ordren har kommet i løpet av de siste 24 timene.

– Dette er det kommandoapparatet til operasjonen Oddesey Dawn som styrer, og det er de som tildeler oppdrag også til de norske flyene.

Lien sier at det er helt normalt at det bare er to av de norske flyene som nå er satt inn i operasjonen.

– Det er vanlig at man flyr med to eller flere fly, avhengig av hvilket oppdrag man har og hvilke konstellasjoner en skal operere i.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

F-16-fly klart for avgang

Like etter klokka 12 torsdag kom de første norske flyene på vingene på Kreta.

Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret

Skal patruljere og drive etteretning

Onsdag morgen bestemte regjeringen at de norske styrkene skal være under den amerikanske Nord-Afrika-kommandoen, og er ventet å ha de samme oppgavene som sine allierte.

– Norge skal ha full kontroll med hvordan våre styrker benyttes. Norsk lov og folkerettslige forpliktelser legges til grunn, og norsk personell vil være underlagt norsk juridiksjon, understreket det norske forsvaret i går.

Ifølge NRK sin reporter på stedet, Halldor Asvall, er det ikke klart hvilke oppdrag de to norske flyene nå er ute på nå. Men de norske flyene har tidligere blitt forespeilet å skulle patruljere luftrommet over Libya, samt drive etteretning og hente inn informasjon.

Det er ikke klart om de har fått beskjed om å skyte mot mål på bakken, men ingen har utelukket at det vil skje.

– Er godt trent

Akkurat når de norske flyene ville være klare til kamp har ikke vært klart, men i går ettermiddag fortalte Luftforsvaret at det bare var detaljer som gjenstod før de kunne ta del i de militære operasjonene.

– Dette har de trent på helt siden de startet i Forsvaret, og de er godt trent, sier oberstløytnant John Arne Lien etter at flyene tok av torsdag.

Norske F-16 på Kreta

De norske flyene kom til Kreta mandag kveld, og er under amerikansk kommando.

Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret

SISTE NYTT

Siste nytt