Hopp til innhold

Tok ut millionoverskudd fra bistandsbedrift

Konsulentfirmaet skulle bedre budsjettsituasjonen i et afrikansk land på oppdrag fra Utenriksdepartementet, men tok selv ut millioner i utbytte fra prosjektet. Nå møter avgjørelsen flengende kritikk.

Bistand

TJENTE MILLIONER: Utenriksdepartementet betalte et norsk konsulentselskap nærmere 35 millioner kroner for å bedre budsjettsituasjonen i et afrikansk land i 2014. Firmaet gikk med 9,4 millioner kroner i overskudd.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det er Bistandsaktuelt som denne uken kom med avsløringen.

Utenriksdepartementet betalte et norsk konsulentselskap nærmere 35 millioner kroner for et oppdrag i et afrikansk land i 2014. Firmaet gikk med 9,4 millioner kroner i overskudd, og de to eierne tok ut til sammen 6 millioner kroner i utbytte.

– Man kan spørre seg hvordan i all verden Utenriksdepartementet kunne gå med på dette, sa konsulentveteranen Stein Hansen til avisen tidligere i uken.

Utbytte på millioner

Det nyoppstartede selskapet Abyrint ble hyret som «monitoring agent», eller kontrollerende aktør, av UD i 2013. Da hadde firmaet eksistert i knapt to måneder. Fra norsk side skal det ha hastet å få på plass prosjektet.

Formålet med den norske satsingen var ifølge Bistandsaktuelt å styrke landets statsapparat gjennom å hjelpe myndighetene å bygge et fungerende finansielt system.

Men regningen for «control, coordinate og change», som er firmaets beskrivelse av egen utviklingshjelp, kom på nærmere 20 millioner kroner. Resten av pengene fra UD, 12,9 millioner før skatt, tok Abyrint som overskudd, som er nærmere 40 prosent av støtten.

Bistandskonsulent Stein Hansen stiller spørsmål til summene som ble utbetalt.

– UD lar seg åpenbart blende av flotte, internasjonale merkenavn, og dette ses på honorarkravene som de godtar fra disse, sa Hansen til Bistandsaktuelt.

Rettferdiggjør kostnadene

Men nordmannen bak bedriften viser til at selskapet har levert tjenester av høy kvalitet under krevende forhold.

– Når det gjelder våre økonomiske resultater så har vi hatt suksess som et oppstartsselskap, sier han til avisen.

Han viser til at firmaet er langt unna fortjenesten som andre etablerte aktører kan vise til.

Han poengterer overfor avisen at Abyrint ikke ser på bistandssektoren som en særskilt sektor.

– Vi ser på denne jobben som et vanlig oppdrag hvor vi hjelper kunder med de utfordringene de har. Det er et profesjonelt og velfungerende internasjonalt marked rundt dette som vi konkurrerer i.

UD på sin side sier at prosjektet har vært utfordrende.

– Det har vært et svært krevende prosjekt i svært krevende omgivelser. Krav til sikkerhet for personell og kontrollrutiner med bruken av bistandsmidlene gjør at alt arbeid i dette landet er kostbart, sa Astrid Sehl i UD til avisen.

Resultatet er likevel en bedre budsjettering og regnskap i det afrikanske landet.

– Norge har fått internasjonal anerkjennelse for å ha gått i bresjen med dette innovative prosjektet, som nå blir videreført gjennom Verdensbanken, sa Sehl.

Samtidig understreker hun at det ikke finnes noen begrensninger til utbytte i et aksjeselskap som departementet kjøper tjenester fra.

Utenriksdepartementet

MÅ SVARE: Utenriksdepartementet sier bistandsprosjektet har vært krevende, men at Norge høster ros fra Verdensbanken for arbeidet med å stabilisere den afrikanske statens økonomi.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Lurte UD trill rundt

Men mangeårig bistandskonsulent Hansen mener prosjektet mellom UD og Abyrint viser at revisjonskonsern har funnet et nytt lukrativt konsulentmarked i bistandsbransjen.

– Man må jo nesten gratulere firmaet med å ha klart å lure UD trill rundt. En slik sak ville medført at noen måtte gå i det private næringslivet, og burde få konsekvenser i UD også, sa Hansen til Bistandsaktuelt.

SISTE NYTT

Siste nytt