NRK Meny
Normal

Titusener viser «greske» muskler i Madrid

Titusener er ute i gatene i Madrid i formiddag for å demonstrere for Podemos – Spanias svar på det nye greske regjeringspartiet Syriza.

Gigantdemonstrasjon i Madrid.

Det ble en enorm støttemarkering for Podema i sentrum av Madrid i dag.

Foto: GERARD JULIEN / Afp

– Tidligere lo jeg av Podemos, men nå overveier jeg å stemme på dem fordi jeg vil ha forandringer, sier Pablo Almarcha til SVT i Madrid.

Den 35 år gamle arbeidsløse skogsingeniøren er en av stadig flere spanjoler som slutter opp om det nye partiet som har vokst frem i spansk politikk det siste året.

Etter at Podemos greske søsterparti – Syriza – sist helg vant valget i Hellas, håper Podemos-velgerne om massiv oppslutning rundt lørdagens «Marsj for forandring» i Madrid.

Partiet har organisert busser som skal kjøre inn tilhengere fra hele Spania til demonstrasjonen som starter lørdag formiddag.

Partimøte i Spania

Podemos har gjeninnført massedeltagelsen i spansk politikk. 18. oktober deltok 8000 mennesker på et møte Palacio Vistalegre i Madrid, mens ytterligere 150.000 fulgte møtet på internett.

Foto: DANI POZO / AFP

«Ja, vi kan»

«Yes, we can» - «Ja, vi kan» – var mantraet til presidentkandidat Barack Obama i 2008. Drøyt seks år etter at slagordet brakte Obama inn i Det hvite hus, har det fått en avlegger i Spania.

Pablo Iglesias

Podemos-leder Pablo Iglesias representerer med sine 36 år yngre spanjoler – de som er hardest rammet av massearbeidsløsheten.

Foto: DANI POZO / AFP

«Podemos» - «Vi kan» – er navnet på partiet som har tatt spansk politikk med storm og utfordrer de etablerte politiske partiene.

Lederen for Podemos er en karismatisk tidligere TV-programleder og universitets, foreleser i statsvitenskap, Pablo Iglesias.

Han er oppkalt etter grunnleggeren av den spanske sosialistpartiet PSOE, partiet som Podemos nå utfordrer i kampen om venstresiden i spansk politikk.

Størst på meningsmålinger

Til tross for at det er bare er ett år siden partiet ble stiftet – 16. januar i år – er Podemos nå det største partiet på flere spanske meningsmålinger med en oppslutning på rundt 28 prosent.

Særlig er Podemos en utfordring for sosialistpartiet PSOE. Med massearbeidsløsheten som herjer i Spania burde PSOE hatt fremgang, men partiet mangler fullstendig tillit etter å ha sittet med makten frem til 2011.

Det regjerende høyrepartiet Partido Popular (PP) advarer også mot politikken til Podemos.

Partimøte i Spania

«Podemos» - «Vi kan» – står det med store bokstaver bak partiets generalsekretær Pablo Iglesias under et partimøte i Madrid 15. november i år.

Foto: Juan Medina / Reuters

– Vi kan vedde vår og våre barns fremtid i en lettsindig runde russisk rulett, sa statsminister Mariano Rajoy med referanse til en partikongress sist søndag.

Spania skal i år holde en rekke valg, både regionale og kommunale, før parlamentsvalget til høsten.

Etter Syrizas seier i Hellas sier nå Podemos at de satser på rent flertall ved parlamentsvalget. Planen er at lørdagens demonstrasjon skal vise velgerne at det er mulig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt