Hopp til innhold

Julia Timosjenko dømt til sju års fengsel

Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko er dømt til sju års fengsel for maktmisbruk.

Julija Tymosjenko

Påtalemyndigheten i Ukraina anklager tidligere statsminister Julia Timosjenko for å ha presset igjennom en gassavtale på ulovlig vis.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

En domstol i Kiev fant tirsdag Timosjenko skyldig i maktmisbruk under forhandlinger om en ny gassavtale med Russland. Senere samme dag ble hun dømt til sju års fengsel.

– Retten mener Timosjenko med vilje har brukt sin makt i kriminelle handlinger, sa dommer Rodion Kirejev.

Omstrid gassavtale

Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko gjorde seg skyldig i maktmisbruk i saken om en omstridt gassavtale i 2009, ifølge en domstol i landet.

Bakgrunnen er at eks-statsministeren ba det statlige energiselskapet Naftogaz om å inngå en avtale med Russland i januar 2009, da Ukrainas gasstilførsel sviktet.

Domstolen mener at hun har påført Naftogaz et tap tilsvarende 1,1 milliarder kroner. Denne summen må Timosjenko nå betale tilbake til det statlige selskapet.

Dommer Rodion Kirejev avsa tirsdag endelig dom i saken.

– Timosjenko brukte makten sin til kriminelle formål og handlet med overlegg. Hun gjennomførte handlinger som helt klart gikk utover hva hun hadde fullmakt til, noe som fikk store konsekvenser, sa Kirejev.

– Rettssaken var fabrikkert og dommen var fabrikkert, sa Timosjenko i en pause mens dommen ble lest opp.

– Prosessen og dommen, som er bestilt av Janukovitsj, viser myndighetenes svakhet.

Presidentens motstander

Påtalemyndigheten anklager henne for å ha presset igjennom gassavtalen på ulovlig vis, og har bedt om syv års fengsel for den tidligere statsministeren.

Timosjenko er president sterkeste motstander.

Det har tidligere vært klart at hun verken vil kunne delta i parlamentsvalget i 2012 eller i presidentvalget i 2015, hvis hun blir dømt.

Saken er kontroversiell i Ukraina, og tilhengere av «gassprinsessen» har protestert mens rettssaken har pågått.

Flere tusen av tilhengerne hennes demonstrerte utenfor domstolen i Kiev tirsdag, i påvente av at dommen mot henne skulle falle

Det var også noen Timosjenko-motstandere blant de om lag 5.000 menneskene som var møtt fram utenfor domstolen, og politiet var i høy beredskap.

Mener hevnaksjon ligger bak

Eks-statsministeren har tidligere beskrevet rettssaken som en politisk hevnaksjon iverksatt av Janukovitsj.

Timosjenko leder opposisjonspartiet «Moderlandet» etter valgtapet i februar i fjor. Timosjenko skyldte på valgfusk, og nektet lenge å gå av.

Den nye regjeringen innledet raskt en rekke granskinger av Timosjenkos medarbeidere, og i august ble det utstedt en arrestordre på henne. Hun har sittet i varetekt siden.

Både USA og EU er enige i at rettssaken er politisk motivert, og EU-kommissær Stefan Fule antyder at saken kan skape store problemer for Ukrainas ønsker om EU-medlemskap.

Tidligere statsminister Julia Timosjenko under et rettsmøte i Kiev i september.

Tidligere statsminister Julia Timosjenko under et rettsmøte i Kiev i september.

Foto: HO / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt