Terror-kokebok i Danmark

Dansk sikkerhetspoliti (PET) har lært av å ha tre alvorlige terrorsaker på under to år. Nå har de opprettet et eget Center for terroranalyse (CTA).

Jakob Scharf

PET-sjef Jakob Scharf

Foto: JENS PANDURO / AP

I disse dager kommer senteret med en kokebok med oppskrifter for hvordan foreldre, lærere, ledere og venner skal avsløre om ungdommer ligger i faresonen for å bli terrorister.

Les også: Militante islamister avslørt i Danmark

Sist uke kunne den danske overvåkningssjef Jakob Scharf på nytt kommentere arresterte terrormistenkte.

Denne gang gikk det bra. Nå vil han for enhver pris unngå at noen lykkes med sine terrorplaner i Danmark.

Derfor beskriver sikkerhetspolitiet og Center for terroranalyse hva man skal være obs på hos personer i faresonen.

Fire faser

Fire faser blir beskrevet der ungdommene etter hvert trekker seg bort sitt vanlige sosiale liv og endrer religiøs praksis.

De går også ofte inn i studiesirkler med likesinnede, og de går til slutt gjennom en herdingsfase der de gjerne ser videoer med kamphandlinger og terrorister som henretter sine gisler.

Les oppskriften her: "Radikalisering og terror"   

- Noen har viljen

Claus Buhr er en av Danmarks mest erfarne krimreportere. Han har fulgt alle de tre terrorsakene tett og er ikke i tvil om at det finnes islamistmiljøer med vilje til å gjennomføre terrorhandlinger i Danmark.

- Tre saker på to år tyder da på at det finnes noen i Danmark som har viljen og kapasiteten til å begå terrorhandlinger i Danmark. Inntil videre har det lykkes politiets etterretningstjeneste å stoppe dem, men viljen er der tilsynelatende,sier Buhr.

SISTE NYTT

Siste nytt