NRK Meny
Normal

Tenåringsjenter dømt for Instagram-sladder

I en ny, prinsipielt viktig dom er to svenske tenåringsjenter dømt for grove æreskrenkelser, etter å ha spredd sexsladder om andre ungdommer på internett.

Politiet fryktar ny uro i Gøteborg.

Det var store uroligheter flere steder i Gøteborg like før jul i fjor. Opprørte ungdommer gikk ut i gatene for å markere sin misnøye med ryktespredningen på Instagram.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / NTB scanpix

Instagram-bråket i Sverige

Det ble lagt ut bilder av mer enn et hundretalls jenter, med påstander om deres sexliv. Her er et av innleggene, som handler om en 16 år gammel jente.

Foto: SVT

De to tenåringsjentene er dømt for å spre alvorlige ærekrenkelser, ved å bruke en konto på bildedelingstjenesten Instagram.

Her skal jentene ifølge påtalemyndigheten ha lagt ut rundt 200 bilder med tekst, der jevnaldrende jenter og gutter ble hengt ut som «horer».

Jentene ble i Gøteborg tingrett dømt for grove æreskrenkelser, melder SVT.se.

På grunn av sin lave alder dømmes den 15 år gamle jenta til oppfølging av barnevernet, såkalt «ungdomsvård». 16-åringen dømmes til 45 timers samfunnstjeneste, skriver Expressen.se.

Ifølge dommen fra Gøteborg tingrett må de to jentene og foreldrene deres også betale til sammen 570.000 kroner i erstatning til de 38 fornærmede i saken.

Støtende beskrivelser

Mange av beskrivelsene jentene skal ha lagt ut var svært støtende, og inneholdt påstander om ungdommenes seksuelle aktiviteter og preferanser. Jentene er kun tiltalt for å ha videreformidlet tekstene, som skal ha blitt sendt inn av andre.

Den 15 år gamle jenta har tidligere innrømmet å ha stått bak kontoen, mens den tiltalte jenta 16-åringen nekter straffskyld.

Ifølge dommen skal imidlertid jenta som erkjenner å ha stått bak kontoen, ha forklart seg utfyllende om den andre jentas rolle. I dommen heter det at disse opplysningene ble kontrollert opp mot politiets egen etterforskning.

Det legges blant annet vekt på at 16-åringen har slettet alt innholdet på mobilen sin fra tiden før 19. desember 2012. Påtalemyndigheten mener dette ble gjort for å fjerne informasjon om aktiviteten på Instagram.

I dommen heter det også at sms-er de to jentene har sendt til hverandre, viser at begge var delaktige i handlingene.

Artikkelen fortsetter.

Opptøyer i Gøteborg

Omtalen på sosiale medier førte til store opptøyer i Gøteborg 18. og 19. desember i fjor.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / NTB scanpix

Lynsjestemning

Rettssaken startet for om lag to uker siden, og rundt 40 personer var innkalt som vitner. De fleste av disse var jenter som kunne vise fram bildebevis for æreskrenkelsene. Enkelte av jentene som ble hengt ut er ifølge tiltalen så unge som 14 år.

Ryktespredningene vakte stor oppmerksomhet i Sverige, og før jul i fjor var det tilnærmet lynsjestemning flere steder i Gøteborg. Hundrevis av ungdommer møtte da opp ved ulike skoler det ble sagt at ryktesprederne gikk på.

Ungdommene kastet blant annet stein på politiet, og flere titalls ble pågrepet.

Det er førsge gang en så omfattende spredning av sexrykter blir prøvd ved en svensk domstol.

SVT.se skriver at dommen, dersom den blir stående, kan få stor betydning for synet på hva privatpersoner har lov til å publisere på internett.

Usikker erstatning

Bakgrunnen for ryktespredningen var at det i desember i fjor kom oppfordringer om å tipse om hvem som var «Gøteborgs største hore». Om lag 1000 bilder skal ha blitt sendt inn, og etterforskningen har vist at om lag 200 av disse ble lagt ut åpent på Instagram.

Rundt 40 personer står på fornæmet-siden i saken. Disse har totalt krevd mer enn 760.000 kroner i erstatning fra de to jentene. Det er imidlertid ikke sikkert disse vil få erstatnig, skriver Tidningarnas Telegrambyrå. Dette dersom de tiltalte jentene bare dømmes for æreskrenkelse, og ikke er i stand til å betale erstatningen selv.

I så tilfelle havner saken hos Brottsoffermyndigheten, som tilsvarer det norske Kontoret for voldsofferstatning. Her idømmes det i prinsippet ikke erstatning for æreskrenkelse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt