Hopp til innhold

Telegram blokkeres i Russland - hevder det er for å stoppe terror

MOSKVA (NRK) Russiske myndigheter har begynt å blokkere tilgangen til til den populære meldingstjenesten Telegram. Myndighetene mener dette er for å bekjempe terror, men kritikerne hevder dette grenser mot sensur.

Telegram virker

Det var mandag ettermiddag fremdeles mulig å komme seg inn på meldingstjenesten Telegram i Moskva, men det er trolig bare et tidsspørsmål før direkte aksess via russiske servere er mulig

Foto: Jurij Linkevitsj

Det russiske medietilsynet Roskomnadzor skriver på sine nettsider mandag ettermiddag at de har begynt arbeidet med å få stengt tilgangen til Telegram fra russiske servere.

Russia Messaging App

Pavel Durov grunnla og leder selskapet bak Telegram

Foto: Tatan Syuflana / AP

Telegram er i dag verdens niende mest populære meldingstjeneste med rundt 200 millioner brukere.

Tjenesten ble startet av den russiske datagründeren Pavel Durov, som også stod bak den svært populære tjenesten VKontakte – et slags russisk svar på Facebook.

Blant dem som har brukt Telegram, er den russiske presidentadministrasjonen.

Pavel Durov valgte i 2014 å forlate Russland, etter at en forretningsmann med bånd til russiske myndigheter overtok aksjemajoriteten i VKontakte.

Tilgang til krypterte meldinger

Som en av sine tjenester, har Telegram hatt et tilbud om å kryptere meldinger, som gjør at andre ikke får tilgang til dem.

Det er denne tjenesten som det russiske sikkerhetspolitiet FSB mener er bruk av terrorgrupper, og som de derfor krever at Telegram gir dem tilgang til.

Telegram har nektet dette fordi de mener at dette vil bryte med prinsippet om full sikkerhet for innsyn for brukere av tjenesten.

Fredag 13. mars vant det russiske medietilsynet Roskomnadzor fram med sitt syn i en rett i Moskva, om å stenge tilgangen til Telegram fordi selskapet hadde nektet å gi tilgang til selskapets hemmelige meldingstjeneste.

Russia Messaging App

Aktivister i St. Petersburg la 13. april 2000 papirfly med som ser ut som Telegrams logo ned utenfor kontoret til Roskomnadzor

Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Teleselskaper må trolig følge påbudet

Mandag ettermiddag fungerte fremdeles deler av tjenesten i Russland, men det er trolig et tidsspørsmål for tilgangen forsvinner for vanlige brukere.

Mobilselskapet Beeline, som lenge var deleid av norske Telenor gjennom selskapet Vimpelcom, sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at de vil rette seg etter loven.

Trolig har ikke andre russiske selskaper som tilbyr teletjenester, noe annet valg enn å rette seg etter påbudet om å stoppe tilgang til Telegram.

Telegram er populært ikke bare i Russland og i de tidligere sovjetrepublikkene, men også i mange land i Midtøsten.

Starten på sensur av internett?

–Dette er en advarsel til alle internasjonale aktører innenfor telekommunikasjon om faren av å operere i Russland i dag, sier advokaten Pavel Tsjikov, som har representert Telegram i striden med russiske myndigheter.

RUSSIA-TELEGRAM/BLOCKING

Slik ser mobil-appen til Telegram ut. Den er det nå altså forbudt å bruke i Russland

Foto: Eduard Korniyenko / Reuters

Tsjikov er en del av Agora-nettverket av advokater, som i 2014 fikk Rafto-prisen for sin kamp for menneskerettigheter i Russland.

I 2016 ble tilgangen til den populære arbeidslivstjenesten Linkedln stoppet i Russland fordi selskapet nektet å etterkomme kravet om at data om russiske borgere skal lagres på russiske servere i Russland.

Muligheter for omveier?

Samtidig sier Pavel Durov at russiske brukere av Telegram vil kunne få tilgang til tjenesten gjennom såkalte VPN-løsninger, der man logger seg på servere i utlandet.

Dette vil likevel ikke gi like lett tilgang til tjenesten som før.

I tillegg har russiske myndigheter flere ganger truet med å forby bruken av VPN-tjenester i Russland, noe som vil kunne skaper store problemer ikke bare for utenlandske selskaper som opprører i Russland, men for hele det russiske næringslivet.

SISTE NYTT

Siste nytt