NRK Meny
Normal

Taliban tar ansvar for New-York-bomben

Taliban i Pakistan tar på seg ansvaret for det mislykkede bombeangrepet i New York lørdag kveld, melder et islamistnettsted.

Video Terror-frykten rammet New York

SE VIDEO: Terrorfrykten rammet New York.

Angrepet var ment som hevn for drapet på to islamistiske ledere og andre muslimske martyrer, heter det i meldingen fra den pakistanske talibangruppen Tarik-e-Taliban.

New Yorks politisjef Raymond Kelly sier at det foreløpig ikke finnes noe bevis for at gruppen står bak det mislykkede angrepet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal de to islamistiske lederne være Al Qaidas irakiske leder Aby Ayyub al-Masri og Abu Omar al-Baghdadi. Begge ble drept i Irak forrige måned.

Les: Al Qaida-ledere drept i Irak

Majorgeneral William Caldwell forteller om drapet på to Al Qaida-ledere

Aby Ayyub al-Masri ble drept i Irak.

Foto: CEERWAN AZIZ / REUTERS

Abu Omar al-Baghdadi var mannen som i 2007 utlovde en belønning på 150.000 dollar til den som tok livet av den svenske kunstneren Lars Vilk.

USAs visepresident Joe Biden kalte drapene på de to «svært ødeleggende for terrornettverket».

Les: – Kunne blitt meget dødelig

Etterforskes som terrorangrep

Bilbomben, som ble funnet i New York natt til søndag, ble uskadeliggjort av politiet.

Dersom bomben hadde gått av, kunne den ha forårsaket en voldsom eksplosjon med stort tap av menneskeliv, sa New Yorks ordfører Michael Bloomberg søndag.

USAs minister for nasjonal sikkerhet, Janet Napolitano, opplyste søndag at det mislykkede angrepet etterforskes som et mulig terrorangrep.

Les: Etterforsker bombe som terrorangrep

Bilbomben ble oppdaget da det kom røyk fra en bil som sto parkert utenfor Viacom-bygningen på Times Square i New York lørdag kveld.

Times Square ble sperret av, og bomben ble uskadeliggjort. Ifølge politiet var den laget av propan, bensin og fyrverkeri.

– Ble overrasket av politiet

Bevæpnet politi på Times Square, New York i forbindelse med funn av bilbombe

Væpnet politi på Times Square i New York.

Foto: Cary Horowitz / Reuters

En politikilde sier at vedkommende som lagde bomben, etter alt å dømme ble overrasket av politiet. To av politimennene som først nærmet seg bilen, opplyser at de så en mann løpe bort fra åstedet.

– Det kan se ut som gjerningsmannen prøvde å detonere bomben, og at han ble avbrutt av politiet, fikk panikk og stakk av. Dette er stort, det er en ekte bilbombe, sier politikilden til New York Daily News.

Bilen var parkert rett utenfor Viacom-bygningen, der TV-serien «South Park» har sine kontorer. TV-kanalen Comedy Central valgte nylig å sensurere en episode av den populære serien, som hadde planer om å vise Muhammed i en bjørnedrakt.

Les: Amerikanerne er i mot «South Parks» Muhammed-sensur

Det har ikke kommet noen opplysninger som knytter bilbomben til animasjonsserien.

President Obama vil bli kontinuerlig informert om utviklingen i saken, melder Det hvite hus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt