NRK Meny
Normal

Syria lover Moskva å holde avtalen

Syrias utenriksminister Walid Muallem lover at regimet har til hensikt å følge den avtalte fredsplanen, og ber om garantier for at opposisjonen gjør det samme.

Lavrov (t.h.) og Muallem

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og hans syriske kollega Walid Muallem i Moskva i dag.

Foto: DENIS SINYAKOV / Reuters

På et møte med Russlands utenriks­minister Sergej Lavrov i Moskva i dag sa Muallem at myndighetene har løs­latt flere fanger, og at militær­e enheter er trukket ut fra flere distrikter.

Fra Syria melder menneskerettsgrupper at det ikke er tegn til tilbaketrekking foreløpig. Fristen for å trekke ut tunge våpen og troppestyrker fra tett befolkede områder gikk ut i morges.

Ber om garantier

Ifølge fredsavtalen skal en våpenhvile tre i kraft torsdag. I Moskva sa Muallem at den bør falle sammen med ankomsten til de internasjonale våpenhvileobservatørene som skal utplasseres i Syria.

På pressekonferansen etter møtet mellom Muallem og Lavrov ba utenriksminister Muallem om garantier fra spesialutsending Kofi Annan for at også opposisjonen vil overholde våpenhvilen.

- Vi vil ikke spørre terroristgruppene, som dreper, bortfører og ødelegger infrastruktur, om garantier. Vi ønsker at Annan skal gi oss disse garantiene, sa Muallem til mediene i Moskva.

Russerne vil ha handling

Han fortalte at Annan i en telefonsamtale nylig sa at en våpenhvile i Syria vil bli etterfulgt av avvæpning av opprørerne.

Russlands utenriksminister sa på pressekonferansen at han kunne ønske en mer resolutt aksjon fra syriske myndigheters side for å gjennomføre fredsplanen.

Kofi Annan, som i dag besøker syriske flyktningleirer på tyrkisk side av grensen, vil rapportere til FNs sikkerhetsråd om Syrias oppfølging av fredsavtalen senere i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt