Hopp til innhold

Stockholm: – Vi tar konsekvensene av svensk koronastrategi

Intensivavdelingene i Stockholm er stappfulle. – Det er vi som bære byrden av den svenske koronastrategien, sier regionråd for hovedstaden.

Sverige korona

Demonstranter viser sin misnøye på Sergels torg i Stockholm med hvordan Sverige har håndtert koronakrisen.

Foto: Henrik Montgomery/tt / NTB

Forrige uke ba helsedirektøren i Stockholm om hjelp fordi intensivavdelingene er fulle. Øverste politiske leder for regionen, finansregionråd Irene Svenonius, legger nå en stor del av ansvaret på Folkhälsomyndigheten og regjeringen, som hun mener feilbedømte den andre smittebølgen.

– Regionene kontrollerer ikke Sveriges koronastrategi og hvordan den påvirker smittespredningen, men det er vi som håndterer og er ansvarlige for konsekvensene av den, sier hun til Aftonbladet.

– Våre ansatte har jobbet lenge og hardt nå, og jeg forstår fullstendig at de er slitne, de er ikke maskiner men mennesker. De må få en sjanse til å komme seg.

Svenonius henvender seg direkte til de som har medisinsk utdannelse, men som ikke jobber i helsetjenester:

– Nå har du muligheten til å gjøre en innsats for mange. Hjelp! Vi trenger deg.

Pressetreff om koronasituasjonen i Stockholm

Finansregionsråd Irene Svenonius (t.h.) under pressekonferanse om koronaviruset i Stockholm.

Foto: Fredrik Sandberg/tt / NTB

Kongen: – Vi har mislyktes

– Jeg mener vi har mislyktes. Vi har et stort antall som har mistet livet, og det er fryktelig. Det er noe som vi alle lider av, sier kong Carl Gustav i programmet Året med kungafamiljen på SVT.

Over 7802 personer har dødd i pandemien i Sverige, og mange har ikke fått mulighet til å ta farvel med sine pårørende. Dette mener kongen er dypt beklagelig.

– Det svenske folket har lidd kolossalt under vanskelige forhold. Man tenker på alle familiemedlemmer som ikke har kunnet ta avskjed med sine døde familiemedlemmer. Jeg tror at det er en tung og traumatisk opplevelse å ikke kunne ta et varmt farvel.

På spørsmål om kongen selv er redd for å bli smittet av covid-19, svarer han:

– Den siste tiden har det føltes påtakelig, det har krøpet nærmere og nærmere. Det er ikke hva man ønsker seg.

Johan T Lindwall, sjefredaktør for Svensk damtidning, er kritisk til uttalelsen fra kongen:

– Han skal ikke kritisere i sin rolle som statsoverhode, sier han i SVTs «Morning Studio».

Tar ikke selvkritikk

Statsepidemiolog i Sverige, Anders Tegnell, tar ikke selvkritikk etter at Folkhälsomyndigheten i en evalueringsrapport tirsdag fikk gjennomgå for at så mange eldre har dødd av covid-19.

Den svenske koronakommisjonen ble nedsatt for å evaluere Sveriges innsats under pandemien. Tirsdag kom første delrapport, som tok for seg eldreomsorgen.

Det er en lang liste med kritikk. Kommisjonen peker på strukturelle mangler som gjorde at eldreomsorgen ikke var forberedt da pandemien kom.

Sykehjemmene var i stor grad overlatt til seg selv, mener kommisjonen.

– Vi mener også at flere tiltak og avgjørelser som ble gjort i vår for å møte pandemien, kom for sent og var utilstrekkelige, sier leder for koronakommisjonen, Mats Melin.

Av de over 7000 svenskene som hittil har dødd av korona, er 90 prosent over 70 år.

Mener de var tydelige fra start

Men statsepidemiolog Tegnell mener de ikke kunne ha gjort så mye annerledes:

– Vi var veldig tydelige fra starten på at de eldre var veldig sårbare, og at alle aktører måtte jobbe veldig mye med å bedre situasjonen slik at de eldre ikke skulle bli utsatt for smittespredning, sier Tegnell til Sveriges Radio.

Han peker på at dette er den første delrapporten og at fasiten ikke er klar.

– Vi får i senere rapporter se hva alle kunne ha gjort for noe mer, sier han.

Anders Tegnell har i flere uker forsvart den svenske koronastrategien, men har fått kraftig kritikk fra flere hold.

Anders Tegnell har også tidligere fått kritikk for strategien mot covid-19.

Foto: Jonathan Nackstrand

– De eldre ble hardt rammet i vår, men også nå er dødstallene på sykehjemmene høye. Hvorfor er vi ikke blitt bedre til å beskytte våre eldre? spør SRs reporter.

– Jeg tror vi er blitt bedre. Men det er veldig vanskelig å beskytte de eldre. Det finnes ingen land som greier det. Nå ser vi at til og med Tyskland, som var gode til å beskytte de eldre i vår, er hardt rammet i denne perioden. Det er åpenbart veldig, veldig vanskelig å beskytte dem helt.

– Hva slags selvkritikk tar dere? Hva mer kunne dere ha gjort?

– Vi kunne nok ha vært enda tydeligere med å gi råd til de som tar hånd om eldreomsorgen, om hvor viktig det var å gjøre ting. Men det var jo ikke vi som skulle gjøre noe, det er virksomhetene selv. Vi var veldig tidlig ute med å si at eldre var spesielt utsatt. Det visste vi både fra Kina og Italia, svarer Tegnell.

Høye dødstall i Sverige

Tegnell er leder for Folkhälsomyndighetens arbeid under koronakrisen. Han har også tidligere fått kritikk.

I vår mente Tegnell at Sverige i løpet av kort tid ville oppnå flokkimmunitet. Andre forskere mente han med den strategien utsatte svenskene for et farlig eksperiment.

Kritikken har også kommet fra internasjonalt hold, fordi svenskene har hatt mindre inngripende smitteverntiltak enn de fleste andre land.

Sverige er ett av landene med flest koronadødsfall i forhold til folketallet. Så langt har 7802 svensker dødd med viruset.

Til sammenligning har Norge rundt 400. Sverige har dermed over ti ganger så mange dødsfall som Norge om man tar hensyn til folketallet.

De siste ukene har Sverige innført strengere tiltak. Blant annet er det bare lov til å samles åtte personer av gangen. Innstrammingen kom etter en voldsom smitteøkning.

SISTE NYTT

Siste nytt