Krangler heftig om de syke

– Uverdig for ett av verdens rikeste land, mener Sahlin. Vi skal endre det som ikke virker, svarer Reinfeldt.

Mona Sahlin

Mona Sahlin er fornøyd med at sykeordningen stod sentralt i sluttdebatten i valgkampen. De gir bedre uttelling i selve valget, er teorien.

Foto: Laila Bakken / NRK

Sykepengeordningen ble kveldens hovedtema i partilederdebatten i Sverige , som markerer slutten på valgkampen. Søndag går svenskene til valg.

Den borgerlige regjeringen har strammet inn på ordningen med sykemeldinger og sykepenger - for å få folk ut av trygdesystemet og inn igjen på arbeidsmarket.

Ifølge regjeringen var 750.000 mennesker for syke til å arbeide da de overtok makten i 2006. Antallet sykmeldte har siden den gang minsket med 100.000 personer.

Fredrik Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt måtte svare for flere historier som mediene har presentert den siste uken.

Foto: Laila Bakken / NRK

Statsminister Fredrik Reinfeldt holdt fast på at endringer og innstramninger var tvingende nødvendig.

Men han måtte under debatten svare for flere historier som mediene har presentert den siste uken, fremført i dag av sine rødgrønne konkurrenter.

– Vi står ved reformen. Men det finnes aldri perfekte reformer. Vi skal selvsagt justere det som slår uheldig ut. Men vi kommer ikke til å endre reglene, sa Reinfeldt til NRK etter at TV-kameraene var slukket.

Totalt uverdig

Socialdemokraternas leder Mona Sahlin var fornøyd med at sykepengeordningen stod så sentralt i debatten, men slettes ikke fornøyd med Alliansens reform.

– En ulykke må få komme alene, man skal ikke behøve å bli fattig også, slo Sahlin fast under debatten.

Til pressekorpset i etterkant utdypet hun kritikken:

– Endringene dette har ført til, er uverdig for ett av verdens rikeste land. Jeg er opprørt over den urettferdigheten som nå eksisterer, hvor 35.000 personer ikke lenger har rett til sykepenger, men kastes ut av systemet og over på sosialbidrag. Og det blir 5.000 flere bare til neste år.

- Reinfeldt sier han tar ansvar for Sverige. Men han tar ikke ansvar for effekten av sin egen beslutning, mente Sahlin.

Skille blokkene

Hun holdt fast på at Sverige nå har fått den vestlige verdens strengeste sykepengeordning.

– Den siste uken, med alle eksemplene om urettferdigheten i reformen, har tydeliggjort den ideologiske forskjellen mellom blokkene, mente hun og virket ikke det spor misfornøyd med akkurat det.

Partilederen mener det vil mobilisere velgere foran søndagens stemmegivning.

Hun understreket at den rødgrønne blokken ikke ser seg slått på forhånd, selv om det fortsatt ligger etter på meningsmålingene. Statsministeren på sin side unnlot å svare på om Sveriges statsminister fortsatt heter Reinfeldt på mandag.

Maria Wetterstrand, Mona Sahlin og Lars Ohyl

Maria Wetterstrand, Mona Sahlin og Lars Ohyl.

Foto: Laila Bakken / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt