Hopp til innhold

Sverige vurderer kvinnesoner i asylmottak

Avsløringer om vold og overgrep ved svenske asylmottak har ført til at Migrationsverket vurderer å opprette områder der kun kvinner har adgang.

Tränglset

GRANSKET: Dette asylmottaket i Dalarna ble gransket av TV4, som fulgte kvinnene på mottaket i et halvt år. Avsløringene om vold og overgrep gjør nå at både Migrationsverket og den svenske regjeringen skal sette i gang tiltak.

Foto: SVT

Det svenske tv-programmet Kalla fakta på TV4 har gransket asylmottaket Trängslet, som ligger midt i skogen utenfor Älvdalen i Dalarna.

I desember i fjor skal en ti år gammel jente ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep av en mann på mottaket. Men da jentas mor henvendte seg til Migrationsverket, som driver Trängslet, fikk de verken støtte eller hjelp til å flytte, hevdes det i programmet.

TV4 har fulgt kvinnene på Trängslet i et halvt år. Kvinnene forteller om voldektsforsøk, seksuelle overgrep mot barn, mishandling og drapstrusler. Alle sier at Migrationsverket ikke vil hjelpe dem i ettertid.

– Vil ikke hjelpe

En ettermiddag i slutten av desember skal 16-årige Ayah ha blitt mishandlet av ukjente menn ved asylmottaket. Hun ble angrepet bakfra, slått i hodet, slept ned trappen og ut i skogen, der mishandlingen fortsatte, forteller hun til TV4.

Etter overfallet var hun redd for å møte gjerningspersonene igjen. Men Migrationsverket lot henne ikke flytte og ville ikke beskytte henne, hevder hun.

– Jeg har pratet og pratet, men det hjelper ikke. Jeg bor fremdeles med mishandlerne. Det skjer mye her, men Migrationsverket gjør ingenting. De sier alt er normalt, sier 16-årige Ayah.

I et opptak gjort av TV4 hevder en person fra Migrationsverket at mishandlingen aldri skjedde og at Ayah lyver. Det avviser politiets etterforskere etterpå.

Innrømmer problemet

Nå har Migrationsverket snudd. De vurderer å opprette egne kvinnesoner på asylmottakene, der kun kvinner har adgang.

Michael Ribbenvik, operativ sjef i Migrationsverket, kaller det som har skjedd et stort problem.

– Det er en meget alvorlig situasjon. I Sverige skal det ikke være en eneste kvinne som føler at hun ikke kan gå uten for døren sin på asylsenteret. Vi kommer til å undersøke om vi kan skape et sted for kvinner, slik at de kan ha en privat sfære og selv velge hvor de vil oppholde seg, sier Ribbenvik.

SISTE NYTT

Siste nytt