NRK Meny
Normal

Sverige slipper flyktningene forbi uten registrering

Sverige gjør nå som Danmark og lar være å kreve registrering av flyktninger og migranter som kommer til landet. I natt krysset 35 flyktninger grensen inn til Norge ved Svinesund.

Flyktninger på Svinesund

PÅ SVINESUND: For syriske 'Mohammed' endte en flere uker lang reise gjennom Europa på tollstasjonen i Svinesund. Stadig flere gjør som ham. Politiets utlendingsenhet som er på grensen tar raskt personalia og fingeravtrykk onsdag denne uka.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Dublin-avtalen slår fast at alle land i Europa skal registrere flyktninger som kommer til landet.

Først startet Danmark med å slippe flyktninger gjennom landet uten registrering. Nå varsler Sverige at de vil gjøre det samme.

Ville videre til Norge

Bakgrunnen er at den svenske kystvakten og sjøredningstjenesten ved 19-tiden torsdag kveld ble satt i alarmberedskap som følge av frykt for at flyktninger og migranter skulle hoppe over bord fra ei ferje på vei til Trelleborg.

– Det var frykt for at de skulle hoppe i sjøen fordi de ikke ville la seg registrere i Sverige. Det skal ha dreid seg om flyktninger som senere vil til videre til Norge og Finland, sier vakthavende Arvid Tedvik ved kystvaktens hovedsentral.

Kontroll av flyktninger på Svinesund

PÅ NORGES GRENSE: Tollere sjekker personalia på bussen fra Malmö. For mange syriske flyktninger ender en flere uker lang reise gjennom Europa på tollstasjonen i Svinesund.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er viktig å understreke at vi ikke tvinger noen til å gi fra seg fingeravtrykk eller søke asyl i Sverige, sier beredskapsansvarlig Rexhep Hajirizi ved Migrationsverket i Malmö.

35 flyktninger kom i natt

Natt til fredag har det vært stort påtrykk av flyktninger på grenseovergangen mellom Sverige og Norge ved Svinesund.

Det skriver Fredriksstad Blad.

35 personer kom i natt over grensen, først en gruppe på 20 personer, og så en gruppe på 15 personer. De har til hensikt å søke asyl i Norge.

Natt til torsdag kom ni flyktninger, syv av dem fra Syria, over samme grenseovergang.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt