Hopp til innhold

– Det regner penger og dop her

Amerikanske myndigheters fokus på Mexico gir økt grobunn for narkotikakriminalitet på Puerto Rico. I fjor ble det begått over 30 ganger så mange drap på den karibiske øya som i Norge, til tross for at innbyggertallet er rundt én million mindre.

Puerto Rico

En mann blir pågrepet i sitt hjem, mistenkt for å være narkotikaselger, i byen Mayaguez i fjor.

Foto: Andres Leighton / Ap

Smugling av narkotika og våpen er et stadig større problem i Puerto Rico, den karibiske øygruppen med i underkant av fire millioner innbyggere.

I fjor var det en økning i kokainbeslag på Puerto Rico med 30 prosent sammenlignet med 2009.

I 2009 ble det beslaglagt 2.894 kilo, i 2010 3.765, ifølge statistikk fra amerikanske myndigheter.

Samtidig opplever øygruppen stadig flere mord, ifølge det føderale politiet.

– Det regner penger og dop her, sier Pedro Janer, assisterende spesialagent i DEAs karibiske avdeling, til CBS News.

Drug Enforcemenet Administration (DEA) er en føderal politienhet underlagt USAs justisdepartement, som primært jobber med narkotikarelatert kriminalitet knyttet til USA.

Janer tror at ressursene som blir brukt på å stoppe den omfattende narkotika - og våpensmuglingen fra Mexico er en medvirkende årsak til at problemene øker i Puerto Rico.

– Det gode arbeidet som har blitt gjort på den sørvestlige grensen skaper en «ballongeffekt». Smuglerne må ta en annen vei, sier Janer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Puerto Rico

En gjeng politimenn blir anholdt av FBI-agenter i forbindelse med en storaksjon i fjor. Omtrent 90 politimann ble arrestert, beskyldt for å ha hjulpet kriminelle med å selge narkotika.

Foto: Angel M. Rivera / Ap

Ideell beliggenhet

Puerto Rico er et såkalt «biland» til USA. Det vil si at det er et utenforliggende, avhengige område av USA med status som amerikansk øyområde.

Statusen som «biland», eller som en del av U.S. Commonwealth, gjør det lettere for smuglerne å komme seg forbi grensevakter på vei til USA.

Dette, tillegg til det faktum at Puerto Rico ligger omtrent midt mellom Sør - og Nord - Amerika, blir brukt som mulige forklaringer på hvorfor problemer med narkotika - og våpensmugling øker på den karibiske øya.

Puerto Rico

En heroinavhengig får hjelp til å sette en sprøyte i Puerto Ricos hovedstad San Juan. Antallet heroinavhengige på øya øker eksplosivt, ifølge eksperter.

Foto: BRENNAN LINSLEY / AP

Mer våpensmugling

Våpensmuglerne bruker både fly, båter, private kurerer og posten for å smugle våpen. Sistnevnte smuglermetode har hatt en økning på 50 prosent i 2011, ifølge CBS News.

I et tilfelle ble tre håndvåpen funnet inne i en bærbar CD-spiller i en pakke som ble sendt fra Florida til Puerto Rico. Også tyngre halvautomatiske rifler og utstyr brukt til å modifisere våpen til det militære spekteret har blitt funnet i pakker til og fra Puerto Rico.

– Dette er ikke våpen som brukes til personlig beskyttelse, sier Delany de Leon-Colon, leder for det amerikanske postvesenets inspeksjonsgruppe.

– Dette er våpen som skal til organisasjoner som driver med narkotikasmugling her Puerto Rico, sier Leon-Colon.

Kan bli det dødeligste året

Antallet mord i Puerto Rico har gått opp siden 2007. Så langt i år har det blitt registrert 843 drap, en økning på 136 personer sammenlignet med samme periode i fjor.

Dersom utviklingen fortsetter vil 2011 bli det året med flest registrerte drap i Puerto Rico.

I 1994, som er det dødeligste året i Puerto Rico per dags dato, ble det begått 995 drap. Fjoråret var Puerto Ricos nest dødeligste, med 983 drap.

Til sammenligning viser tall fra politiets straffesaksregister at det ble begått 29 drap i Norge i 2010. Det ble med andre ord begått rundt 33 ganger så mange drap i Puerto Rico i fjor, sammenlignet med Norge.

Norge har i overkant av 4,9 millioner innbyggere, Puerto Rico altså i underkant av fire millioner.

Politiet anslår at rundt 75 prosent av drapene som begås i Puerto Rico begås i forbindelse med narkotikakriminalitet.

Javier Peña, spesialagent i DEA karibiske avdeling, sier at de siste arrestasjonene og drapene på ledere av narkotikakarteller i Puerto Rico har ført til et «maktvakum».

– De dreper hverandre fordi de prøver å ta over hverandres området, sier Peña.

– Det er ingen ære blant de kriminelle lenger. Før var det en grad av respekt når de lette etter andre gjengmedlemmer. Tidligere har de ventet til vedkommende var alene, før de gjorde et forsøk på å drepe. Nå er ordren: Drep der du finne personen, sier Peña.

Rundt fem millioner mennesker besøker Puerto Rico hvert år, ifølge CBS News.

SISTE NYTT

Siste nytt