Hengte døde personer fra bro til skrekk og advarsel

Narkobandene i Mexico har fått både mediene og myndigheter til å tie etter år med drapsraid. Nå vil de også stanse tysting på sosiale medier - to personer hengende fra en bro skal fungere som advarsel.

Politi patruljerer Guadalajara i Mexico

Politi patruljerer i Guadalajara i Mexico etter en skuddepisode mellom politi og medlemmer av en narkobande.

Foto: STRINGER/MEXICO / Reuters

To personer i 20-årene ble tidligere denne uka drept etter at de skal ha angitt narkoaktiviteter på Internett, skriver CNN.

Personene ble hengt opp til skrekk og advarsel for å hinidre andre i å peke ut kriminelle i området.

Svinebundet fra bro med skilt over hodet

Kvinnen var skåret opp i magen og bundet på hendene og føttene, mens mannen var hengt opp etter hendene fra broen i grensebyen Nuevo Laredo nord i Mexico.

Over dem var det satt opp skilt med advarsler mot å angi narkobandene og deres aktiviteter på sosiale medier.

«Dette kommer til å skje med alle dere som poster ting på nettet» sto det på et av skiltene. «Dere bør (kraftutrykk) følge nøye med. Jeg er i ferd med å ta deg».

Tradisjonelle medier tiet i hjel

I Mexico har sosiale medier og nettkampanjer spilt en ledende rolle i å rapportere volden i Mexico etter at tradisjonell medier, og til og med lokale myndigheter, ofte ikke våger å skrive om drapene fordi de er truet på livet.

Dette skal ikke være første gang gjengene har hengt mennesker fra broer i landet for å skremme. Det er heller ikke første gang bloggere og andre er blitt truet etter å ha spredd voldsnyheter på nett.

Men det er uvisst om de er utpekt så spesifikt som tidligere denne uka.

Etterforsker Ricardo Mancillas Castillo forteller at han ikke har opplevd noe lignende i løpet av sine fire år i Nuevo Laredo.

Men tegnene på tortur, kuttene og oppskjæringen av personer er ting de er vant til å se i forbindelse med narkorelatert vold.

Drap Mexico

To personer i 20-årene ble drept tidligere denne uka og hengt opp fra en bro til skrekk og advarsel.

Foto: RAUL LLAMAS / Afp

Ingen vitner

Det er ingen vitner til drapene som ble oppdaget tirsdag morgen, og ifølge Castillo er det en umulig oppgave å skulle identifisere gjerningsmennene.

– Det vil også være nær sagt umulig å finne ut om ofrene faktisk publiserte noe om narkobandene på Internett, ettersom folk sjelden bruker sine ekte navn på nettet.

På plakatene som denne uka var hengt opp på broen i Nuevo Laredo, var det trusler mot dem som rapporterer vold gjennom sosiale medier. To blogger var også nevnt ved navn - Al Rojo Vivo og Blog del Narco.

Plakatene var undertegnet med en «Z», noe som kan være signaturen til Zetas-banden, som opererer i området.

Les også: Minst 53 drept i angrep på casino
Les: Meksikansk kartelleder tilstår tilknytning til 600 drap

– Hvis vi tier, har vi tapt

Blog del Narco er en nettside som utelukkende skriver om nyheter angående narkovold i Mexico. Initiativtakeren til nettstedet forblir ukjent.

På Al Rojo Vivo har det kommet innlegg til støtte for tipserne, en person skriver: «Ikke vær redd for å angi. Det er veldig vanskelig for dem å finne ut hvem som skriver. De vil bare skremme samfunnet».

På Twitter var det også kommet tilsvar etter de grusomme drapene tidligere denne uka:

«Nok! Hvis vi tier i dag, har vi tapt grunnen vi har bygget. Det er på tide vi viser hva vi er laget av» skrev @QuestoyQuelotro.

I en uttalelse sendt CNN, skriver imidlertid Blog del Narco at de ikke er spesifikt opprettet for å angi kriminelle, som enkelte andre. De skrev også at de «ikke er for eller i mot noen av de kriminelle gjengene, vi rapporterer bare ting som skjer.»

Les mer: Journalist, kone og barn myrdet i eget hjem

Regjeringstall viser at mer enn 34.600 personer er drept i narkorelatert vold i Mexico siden 2006, andre kilder har vist enda høyere tall.

SISTE NYTT

Siste nytt