Svenske SAS-piloter tatt ut i streik - Oslo-flyginger innstilt

40 kortdistanseflyvninger fra Arlanda innstilles fredag kveld etter at 400 SAS-piloter ved flyplassen ble tatt ut i streik i Sverige. Også avganger fra Oslo til Stockholm er innstilt.

Pilotstreik i Sverige

Rundt 4.000 passasjerer rammes på grunn av streiken på Arlanda i kveld.

Foto: Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Forhandlingene mellom partene brøt i morgentimene da pilotene avviste tilbudet fra SAS. Streiken har umiddelbar virkning. Bare i kveld vil 4000 reisende rammes, skriver SVT.

SAS opplyser til NRK at streiken fører til at kveldens tre SAS-avganger fra Oslo til Stockholm er innstilt.

– Tre avganger og i overkant av 300 passasjerer er nå i kveld rammet i Oslo som følge av streiken på Arlanda. Det er kjedelig og det beklager vi på det sterkeste. Det er trist at en tredjepart blir rammet, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NRK.

Bistår passasjerene

Knut Morten Johansen, informasjonssjef SAS

Knut Morten Johansen, informasjonssjef SAS.

Foto: BJORN H STUEDAL / BJORN H STUEDAL www.stuedal.no

Han sier at selskapets medarbeidere nå er på Gardermoen og jobber med å bistå de passasjerene som er rammet.

– Det er flere alternativer og folk har litt forskjellige ønsker og behov. Noen vil hjem og vente til neste fly, andre vil vente på flyplassen eller ta inn på hotell der, mens tog og buss også er et alternativ, sier Johansen.

– Så de bestemmer litt selv hva de føler er best.

Johansen opplyser videre at det i morgen er færre flygninger fra Oslo til Sverige og i tillegg er det norsk besetning som om bord på flyene, slik at det ikke blir skadevirkninger fra den svenske streiken på lørdagens avganger.

– Lørdag vil fem flygninger gå fra Oslo til Arlanda. Det er flyvningene fra Sverige som innstilles, sier han.

– Uansvarlig

Langdistanseflyvninger fra Arlanda til Asia og USA påvirkes ikke av streiken.

Forhandlingene mellom arbeidsgiverorganisasjonen Svenska Flygbranschen og Svensk Pilotförening har pågått i flere uker, og flygerne krever blant annet tryggere ansettelsesvilkår og høyere lønn.

– Vi mener det er uansvarlig å agere på denne måten. Vi takket ja til forslaget fra meglerne, men de valgte å avslå det og stå fast ved sinne opprinnelige krav som overstiger alt hva andre kan akseptere. De skal ha det de opprinnelig spurte om og i dag slengte de inn nye krav, sier Mattias Dahl i Svenska Flygbranschen til SVT rett etter at streiken var et faktum.

Også Knut Morten Johansen sier at kravene til de svenske pilotene er for høye.

– Jeg hadde et håp om at man skulle komme til en løsning da vi rett før helgen kom til enighet med de norske pilotene, men kravene til de svenske pilotene kan ikke selskapet etterkomme. Det er langt over det andre grupper får, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt