Hopp til innhold

Svensk rapport: – Farlige kjemikalier i hver andre plastvare

Den svenske kjemikalieinspeksjonen slår alarm etter en undersøkelse av plast i hjemmet. I 82 av 160 plastvarer fant inspeksjonen farlige stoffer som kan gi store helseskader. Funnene inkluderer alt fra barnevogntilbehør til treningsutstyr.

Barbie-dukke tilbakekalles

GIFTIG LEK: Plastgjenstandene er mange på norske barnerom. Plasten kan inneholde stoffer som er kreftfremkallende og hormonforstyrrende. Her en barbiedukke som ble tilbaketrukket fra markedet for noen år siden.

Foto: MARK LENNIHAN / AP

Noen av funnene den svenske kjemikalieinspeksjonen har gjort er så alvorlige at de anmeldes miljødepartementet.

Det dreier seg om helt alminnelige plastvarer som finnes i de fleste hjem, som inneholder uforsvarlige nivåer av giftige stoffer og kjemikalier, skriver Svenska Dagbladet.

– Vanskelig å velge riktig

I smekker, barnevognstilbehør og treningsutstyr fant inspektørene flere typer giftstoffer. Inspektørene bak undersøkelsen sier funnene bekymrer.

For Miljødirektoratet i Norge kommer ikke funnene som noe sjokk.

– Vi er ikke overrasket. I plast, tekstiler, leketøy, smykker og sminke finnes stoffer som kan gi store skader for helse og miljø, sier Line Telje Høydal i tilsynsavdelingen i direktoratet til NRK.

Hun sier det er er vanskelig for forbrukeren å velge etisk riktig i et uoversiktelig stort marked med flere produsenter fra forskjellige land.

– ​ Importørene er ansvarlige for å sikre at produktene de importerer ikke inneholder giftige stoffer. Dessverre er ikke det alltid tilfellet, sier Høydal.

Line Telje Høydal, sjefingeniør i Klima- og forurensningsdirektoratet

ADVARER: Line Telje Høydal i Miljødirektoratet er ikke overrasket over funnene i Sverige. Hun sier det finnes flere produkter på det norske markedet med farlige stoffer.

Foto: Katarina Theis- Haugan / NRK

Kreftfremkallende og giftig

Av de 160 produktene som ble testet ble det funnet 14 tilfeller med forbudte nivåer av giftige stoffer. I ti tilfeller fant inspektørene produkter som kan lekke klorerte parafiner. Om de lagres i kroppen kan det være hormonforstyrrende og gå utover fruktbarheten.

Kjemikalieinspeskjonen fant også giftige tilsetningsstoffer i treningsutstyr som yogamatter og t-skjorter laget for barn.

Stoffene kan også være kreftfremkallende og påvirke skjoldbruskkjertelen .

– Vi valgte å teste de mest kritikkverdige produktene, men synes likevel det er bemerkelsesverdig at det fortsatt er så mye giftstoffer i markedet, sier inspektør Frida Ramström til Svenska Dagbladet.

Ramström understreker at det skal mye til for at plastgjenstandene forårsaker umiddelbar risiko, men er bekymret for helseskader over tid.

– Må være våken

I Miljødirektoratet anses tilsyn med importører og stikkprøver i butikkene som en viktig metode for å forhindre farlige produkter å slippe til på markedet. Men også forbrukerne må være bevisste, sier Telje Høydal.

– Vi må være våkne og kritiske til det vi kjøper. Småbarnsforeldre er som regel flinke til det, men når barna blir eldre er det en tendens til at bevisstheten rundt dette hviskes gradvis ut, sier hun.

Samtidig understreker hun at det er importørene, og ikke forbrukerne, som har ansvaret. Når direktoratet finner produkter med farlige tilsetningsstoffer kan det i verste fall ende med en politianmeldelse av importørene.

​– Produktene kan se helt fine og ordentlige ut, men likevel inneholde for høye nivåer av farlige stoffer, sier Telje Høydal, som råder folk til å velge miljømerkede produkter for å være på den sikre siden.

SISTE NYTT

Siste nytt