Hopp til innhold

Svensk kvinne savnet etter ubåtforlis

Den svenske journalisten som var om bord i ubåten Nautilus som sank i dag, er fortsatt savnet. Nå er ubåteieren siktet for drap.

Danish submarine owner and inventor Peter Madsen lands with the help of the Danish defence in Dragor Harbor south of Copenhagen

SIKTET: Ubåteieren Peter Madsen (t.h.) i samtale med politiet etter redningen. Nå er han siktet for drap.

Foto: Scanpix Denmark / Reuters

Ifølge danske TV2 var det kun forsker Peter Madsen som ble reddet i land fra ubåten som sank i formiddag. Den svenske kvinnen som var om bord i båten sammen med ham skal fortsatt være savnet.

Madsen skal ha sagt til politiet at han var alene i båten og hadde satt kvinnen av i København torsdag kveld.

– Jeg var bare på en prøvetur hvor jeg holdt på med forskjellige ting på ubåten og så oppstod det en feil, sa forskeren til danske TV2.

Men nå i ettermiddag skriver Expressen at Madsen er siktet for drap.

Det er dansk politi som har tatt ut siktelsen og mannen fremstilles for varetektsfengsling i morgen.

Ubåteieren nekter straffskyld.

Dramatisk redningsaksjon

To redningshelikoptre og tre skip søkte fredag morgen etter en ubåt i Københavns Havn. Den var på vei ut til øya Bornholm som ligger sørøst for den danske hovedstaden.

Klokken 10.39 melder det danske forsvaret på Twitter at ubåten er funnet ved Køge bukt ved København.

Laster Twitter-innhold

Ifølge TV2 i Danmark dreier det seg om en av verdens største private ubåt «Nautilus», som er bygget av danske Peter Madsen. Ubåten ble sjøsatt i 2008.

Ubåten UC3 Nautilus er meldt savnet.

HJEMMELAGET: Bilde av ubåten «Nautilus» fra 2008 da den ble sjøsatt av Peter Madsen på Refshaleøen i København.

Foto: Bardur Eklund / NTB scanpix

Meldt savnet av kjæresten

Eieren Peter Madsen og en kvinnelig journalist skulle forlate Københavns Havn ved 20.30-tiden.

Det var journalistens kjæreste som meldte ubåten savnet natt til fredag 02.30, da den ikke var vendt tilbake som avtalt.

– Den ble sett i Københavns havn av et cruiseskip torsdag kveld, og den er muligens blitt observert lenger ute i Øresund, forteller pressetalsmann Christer Haven fra Værnsfælles Forsvarskommando, som er Forsvarets overordnede militære myndighet i Danmark.

Haven uttalte at Forsvaret tar slike meldinger alvorlig.

– Når vi får slike meldinger, så tar vi det så klart alvorlig. Vi vet at det er minst to personer som befinner seg om bord. Men det er uvisst, hvor mange personer det faktisk er i ubåten, forteller Haven.

Bygget ubåten selv

The Danish-built amateur rocket Tycho Brahe is transported from Copenhagen Harbour towards its launch site near the Island of Bornholm in the Baltic Sea

BYGGER RAKETT: Bildet er fra 2010 hvor Peter Madsen og medarbeider Kristian von Bengtson jobber med å bygge en rakett med mål om å sende første dansken ut i rommet.

Foto: Scanpix Denmark / Reuters

I Danmark er eieren av ubåten Peter Madsen kjent under kallenavnet rakett-Madsen. Han har designet og bygget flere ubåter og raketter ifølge danske TV2.

Han står bak et prosjekt som ble startet i 2008, som hadde mål om å sende den første dansken ut i rommet.

SISTE NYTT

Siste nytt