Hopp til innhold

Sveitserne stemte for å beholde lisensavgiften

Rundt 70 prosent av sveitserne sa nei til et forslag om å avskaffe lisensavgiften, eller den pålagte tv- og radioavgiften.

Sveitsisk kringkaster SRF

I dag betaler sveitserne rundt 3.700 kroner i lisensavgift.

Foto: Peter Schneider / AP

Å lage program på alle de fire nasjonale språkene i det lille landet med åtte millioner innbyggere koster penger.

Forslagsstillerne var lei av å betale rundt 3.700 kroner i året for å finansiere den statlige kringkasteren SFR (Schwheizer Radio und Fernsehen), RTS (Radio Television Suisse), RTR (Radiotelevisione svizzera) eller RTI (Radiotelevisiun Svizra Rumantscha), avhengig av hvilket språk kanalen bruker.

Men de ble ikke hørt.

Vil betale for reklamefri tv og radio

Initiativtakerne til det nye forslaget mente forbrukere ikke skulle være nødt til å betale for en nasjonal kringkaster. I «No Billag»-forslaget, som var oppkalt etter det kontoret som krever inn avgiften, het det at ingen TV- eller radiostasjon skulle være subsidiert, skriver avisen Tagesanzeiger.

Både et flertall i parlamentet og regjeringen i Sveits ønsket å beholde lisensen og stemmegiverne var tydeligvis enige.

Minst 16 av landets 26 kantoner og rundt 70 prosent av de som stemte, sa nei til forslaget, melder den statlige kringkasteren.

I Tyskland betaler radio- og tv-seere litt over 2.000 kroner for sin statlige kringkaster, i Polen er avgiften cirka 700, mens finnene betaler mellom 500 og 1.300 kroner, avhengig av egen inntekt.

Også i Norge har NRK-lisensen vært mye diskutert. Nå er partiene på Stortinget er enige om å skrote dagens avgift på 2.970 kroner. I stedet foreslår de at lisensen skal betales over skatteseddelen.

SISTE NYTT

Siste nytt