Svalbard er viktig for russerne

Svalbard er viktig for Russland, og russerne kommer til å øke sin virksomhet på øygruppa i framtida.

Sergej Narysjkin besøker Barentsburg
Foto: Arild D. Moe / NRK

Det bekreftet Russlands visestatsminister Sergej Narysjkin da han møtte justisminister Knut Storberget i Longyearbyen i dag.

Storberget på sin side sa etter møtet med Russlands Spitsbergen-kommisjon at han er glad for at samarbeidet med russerne på Svalbard har blitt bare bedre og bedre de siste åra. Norske myndigheter er spesielt glade for at Russland ønsker å samarbeide med Norge på Svalbard.

- Dette er særlig viktig så lenge vi skal forvalte et naturområde som Svalbard, sier justisminister Knut Storberget til NRK. Det er norsk lov og norsk miljøvernlovgivning som gjelder på Svalbard, og dette må også russerne rette seg etter.

Direkte fra Russland

Den politisk topptunge Spitsbergen-kommisjonen besøkte Longyearbyen og Barentsburg i dag på en lynvisitt med direktefly fra Moskva og tilbake igjen på dagen. Kommisjonen holdt sitt møte i russernes eneste industristed på Svalbard, Barentsburg, hvor det i dag drives ei ganske beskjeden kullgruvedrift. Det er ikke mer enn om lag fire hundre innbyggere igjen i Barentsburg, de fleste av dem ukrainske gruvearbeidere.

Vil bygge flyplass på Svalbard

Visestatsminister Sergej Narysjkin bekreftet i dag at de har planer både om å bygge sin egen flyplass, og et fiskemottak i Barentsburg. Det er konkrete planer, men de må vurderes nøye og er en sak for framtida, sier Narysjkin til NRK.

Det russerne først og fremst satser på i Barentsburg er byfornyelse og sosiale tiltak i den nedslitte gruvebyen. I år bruker russerne 175 millioner statlige kroner på ulike tiltak i Barentsburg. Neste år kommer de til å bruke enda mer penger der.

Innbyggerne i Barentsburg ønsker bedre levekår, bedre hus, og tryggere arbeidsforhold. Det kan det bli om det satses mer på utviklinga av det vesle russisk-ukrainske samfunnet.

Store olje- og gassressurser

Spitsbergen-kommisjonens besøk på Svalbard i dag var et tydelig signal om at Russland vil markere sitt nærvær på Svalbard, og russerne vil gjøre det tydelig overfor norske myndigheter at de kommer til å bli på øygruppa også i framtida.

I sommer plantet russerne flagget på havbunnen under Nordpolen, og mange tolket det som starten på en russisk offensiv i Arktis. En viktig del av bakteppet for denne offensiven er kappløpet om store olje- og gassressurser under havbunnen i nord, hvor den økonomiske supermakten Russland kommer til å spille en hovedrolle. 

SISTE NYTT

Siste nytt

Deler av en leilighetsbygning raste sammen i Miami natt til torsdag.

Redningsmannskapa kjempar mot klokka i Miami

Leitinga held fram i ruinane i Surfside i Miami. 159 personar er framleis sakna. Familien til førstedama i Paraguay er blant dei sakna.