Hopp til innhold

Suu Kyi kjent skyldig

Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi er dømt til 18 måneders husarrest for brudd på sikkerhetslovene. Norge fordømmer dommen.

Aung San Suu Kyi
Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP

Dommen falt i en domstol i Rangoon i dag.

Retten dømte henne til tre år i fengsel, men den straffen ble umiddelbart redusert til 18 måneder på ordre fra militærjuntaen, som også sa at hun kunne sone straffen i hjemmet hennes i Yangon.

Amerikaner tok seg inn på eiendommen

Aung San Suu Kyi ble arrestert i mai, siktet for brudd på bestemmelsene for sin husarrest.

Forløpet var at en amerikansk statsborger tok seg inn på hennes eiendom og overnattet i huset der Suu Kyi ble holdt i husarrest.

Dømt til straffarbeid

Mange kritikere mener militærjuntaen i Burma benyttet dette for alt det var verdt, ikke minst fordi husarrestperioden til Suu Kyi var i ferd med å gå ut, og dette var en gyllen anledning til å få stilt opposisjonslederen for retten på nytt.

Ban Ki-Moon

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon er skuffet over dommen mot Aung San Suu Kyi.

Foto: Anja Niedringhaus / AP

Rettssaken mot John Yettaw har pågått parallelt med Suu Kyis, og han ble tirsdag dømt til sju års straffarbeid for å ha tatt seg inn i huset til Suu Kyi.

FN-sjefen hardt ut mot dommen

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier seg dypt skuffet over dommen mot fredsprisvinner Aung San Suu Kyi i Burma.

Ban krever at hun og alle andre politiske fanger i landet blir satt fri.

- Suu Kyi må straks og betingelsesløst settes fri. Deretter må generalene som sitter ved makten i Burma gå i dialog med henne om politisk forsoning, het det i en erklæring fra Bans kontor i New York tirsdag.

- Juntaen føler seg truet av Suu Kyi

Kjell Magne Bondevik

Kjell Magne Bondevik mener at dommen ikke har legitimitet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Leder for Oslo-senteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik, reagerer sterkt på dommen.

- Den er grunnløs, uakseptabel, den har ikke legitimitet og det er fryktelig trist. Det som skjer er at landets egentlige leder igjen holdes innesperret i lang tid fremover.

Han mener at det er tydelig at juntaen føler seg truet av denne sterke kvinnen som kjemper med fredelige demokratiske virkemidler.

Norge fordømmer dommen

– Dagens dom mot opposisjonspolitiker og Nobel fredsprisvinner Aung San Suu Kyi er uakseptabel. Dette er en politisk dom hvor regimet forsøker å holde Suu Kyi borte fra det forestående valget, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Han mener regimet med denne dommen går glipp av en mulighet til å vise at de ønsker en inkluderende og demokratisk utvikling i landet.

– En løslatelse av Aung San Suu Kyi ville vært et skritt i riktig retning foran det planlagte valget nest år, sier Støre.

Aung San Suu Kyi har sittet i husarrest i 13 av de siste 19 årene. Norge har gjentatte ganger krevd løslatelse av Aung San Suu Kyi og alle andre politiske fanger i Burma.

SISTE NYTT

Siste nytt