Suu Kyi kjent skyldig

Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi er dømt til 18 måneders husarrest for brudd på sikkerhetslovene. Norge fordømmer dommen.

Aung San Suu Kyi
Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP

Dommen falt i en domstol i Rangoon i dag.

Retten dømte henne til tre år i fengsel, men den straffen ble umiddelbart redusert til 18 måneder på ordre fra militærjuntaen, som også sa at hun kunne sone straffen i hjemmet hennes i Yangon.

Amerikaner tok seg inn på eiendommen

Aung San Suu Kyi ble arrestert i mai, siktet for brudd på bestemmelsene for sin husarrest.

Forløpet var at en amerikansk statsborger tok seg inn på hennes eiendom og overnattet i huset der Suu Kyi ble holdt i husarrest.

Dømt til straffarbeid

Mange kritikere mener militærjuntaen i Burma benyttet dette for alt det var verdt, ikke minst fordi husarrestperioden til Suu Kyi var i ferd med å gå ut, og dette var en gyllen anledning til å få stilt opposisjonslederen for retten på nytt.

Ban Ki-Moon

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon er skuffet over dommen mot Aung San Suu Kyi.

Foto: Anja Niedringhaus / AP

Rettssaken mot John Yettaw har pågått parallelt med Suu Kyis, og han ble tirsdag dømt til sju års straffarbeid for å ha tatt seg inn i huset til Suu Kyi.

FN-sjefen hardt ut mot dommen

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier seg dypt skuffet over dommen mot fredsprisvinner Aung San Suu Kyi i Burma.

Ban krever at hun og alle andre politiske fanger i landet blir satt fri.

- Suu Kyi må straks og betingelsesløst settes fri. Deretter må generalene som sitter ved makten i Burma gå i dialog med henne om politisk forsoning, het det i en erklæring fra Bans kontor i New York tirsdag.

- Juntaen føler seg truet av Suu Kyi

Kjell Magne Bondevik

Kjell Magne Bondevik mener at dommen ikke har legitimitet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Leder for Oslo-senteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik, reagerer sterkt på dommen.

- Den er grunnløs, uakseptabel, den har ikke legitimitet og det er fryktelig trist. Det som skjer er at landets egentlige leder igjen holdes innesperret i lang tid fremover.

Han mener at det er tydelig at juntaen føler seg truet av denne sterke kvinnen som kjemper med fredelige demokratiske virkemidler.

Norge fordømmer dommen

– Dagens dom mot opposisjonspolitiker og Nobel fredsprisvinner Aung San Suu Kyi er uakseptabel. Dette er en politisk dom hvor regimet forsøker å holde Suu Kyi borte fra det forestående valget, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Han mener regimet med denne dommen går glipp av en mulighet til å vise at de ønsker en inkluderende og demokratisk utvikling i landet.

– En løslatelse av Aung San Suu Kyi ville vært et skritt i riktig retning foran det planlagte valget nest år, sier Støre.

Aung San Suu Kyi har sittet i husarrest i 13 av de siste 19 årene. Norge har gjentatte ganger krevd løslatelse av Aung San Suu Kyi og alle andre politiske fanger i Burma.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt