Hopp til innhold

Suksess-valg i Tunisia

Over 90 prosent av tunisierne som var registrert foran valget, deltok i landets første frie valg søndag. Etter tiår med undertrykking fikk folk endelig være med og bestemme.

Valg i Tunisia

Menn og kvinner i hver sin kø ventet i timevis for å få stemt i Ettadhamen, et arbeiderklassestrøk i hovedstaden Tunis i går.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Tunisia - valg

Hun har stemt - sammen med over 90 prosent av sine landsmenn og -kvinner.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp
Jan Espen Kruse

Jan Espen Kruse forteller om en nærmest euforisk stemning.

Foto: NRK

Det opplyser landets valgkommisjon. Valget av landets grunnlovgivende forsamling betegnes som en suksess både av valgkommisjonen og av over tusen utenlandske valgobservatører.

– Nærmest absurd deltakelse

I går kveld måtte en rekke valglokaler utvide åpningstiden fordi det fortsatt sto køer med stemmevillige innbyggere og ventet.

– Den høye deltakelsen er nærmest absurd, sier NRKs utenriksreporter Jan Espen Kruse i Tunisia.

– Vanligvis er det bare diktaturstater som oppnår slike stemmetall.

Og årsaken er klar: En voldsom entusiasme og en glede for å få si sin mening og være med på påvirke framtiden til Tunisia. For første gang i landets historie fikk folk delta i frie valg - og de sto i kø ved valglokalene time etter time uten å klage.

LES OGSÅ: Entusiastiske velgere i Tunisia

BAKGRUNN:: Den arabiske vårens første test

3,1 millioner uregistrerte

Riktignok hadde bare 4,1 millioner av landets 7,2 potensielle stemmegivere registrert seg foran valget, og det er 90 prosent av disse registrerte som har stemt, ifølge Al Jazeeras engelske nettside.

Men også de som ikke hadde forhåndsregistrert seg, hadde mulighet til å stemme.

Nøyaktig hvor mange av disse som gikk til urnene søndag, vet vi foreløpig ikke.

– Lite aggresjon, og bare småting å sette fingeren på, er dommen fra de mange valgobservatørene, melder Kruse.

«Folket har stemt, demokratiet har triumfert», skriver avisen La Presse over hele forsiden i dag, i store, røde bokstaver

Vinnerne trolig klare tirsdag

I dag telles stemmene, og i morgen er det lovet av valgresultatet er klart.

11.000 kandidater har deltatt i valget. Det er ikke enkelt å orientere seg i en slik jungel.

– Det er jo helt umulig, sier Kruse. Han forteller at veggene i byen har vært tapetsert med valgplakater som folk har stått og studert.

Trolig vil det moderate islamistpartiet Ennahda bli det største, med rundt 30 prosent av stemmene. Deres leder, Rachid Ghannouchi, har vært 22 år i eksil i Storbritannia.

– Landet er splittet mellom de liberale, mer vestlig-orienterte og de konservative muslimene, forteller Jan Espen Kruse.

Urolig for islamist-seier

Ennahda-partiet vil måtte styre sammen med andre, og har lovet at religion og stat skal holdes atskilt, slik som i Tyrkia.

– Men i moskeene og i utkantene av partiet er det mye mer radikalisme og man frykter at de vil innføre et langt strengere muslimsk styre, ifølge Kruse.

LES OGSÅ: Politiet brukte tåregass mot demonstranter

De sekulære kreftene i landet er bekymret - og i nabolandene frykter mange at en seier til Ennahda i Tunisia vil føre til at de religiøse partiene seiler opp som favoritter i andre forestående valg etter den arabiske våren.

De to andre partiene som ventes å bli store i Tunisia-valget, er et sentrum-venstre-parti og et sosialdemokratisk parti.

– Som på Eidsvoll

Søndagens valg, ti måneder etter at en fruktselger satte fyr på seg selv og jasminrevolusjonen startet, er til en midlertidig, grunnlovgivende forsamling.

Forsamlingen skal bestå av 217 representanter, og en av de første oppgavene blir å peke ut en midlertidig regjering. Forsamlingen skal sitte i ett år. Da skal landet ha fått en ny grunnlov, og det skal holdes ordinære valg på nasjonalforsamling.

- Ikke ulikt den oppgaven Eidsvoll-mennene hadde i sin tid, sier Jan Espen Kruse i Tunis.

Stemmetelling i Tunisia

Tellekorpsene i Tunisia har fått en større jobb enn ventet. Observatører og journalister følger opptellingen.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt