Hopp til innhold

Den arabiske vårens første test

Den arabiske våren er blitt til høst. Søndag går tunisierne til sitt første virkelige demokratiske valg i historien og spenningen er stor – ikke bare i Tunisia.

Valg i Tunsisia
Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

«Den arabiske våren» startet egentlig midt på vinteren i Tunisia – da den unge fruktselgeren Mohammed Bouazizi tente på seg selv i protest mot korrupte myndigheter og landets skyhøye arbeidsløshet.

Det gikk bare noen få uker før folkeprotestene som fulgte, tvang diktatoren Zine El Abidine Ben Ali fra makten.

10 måneder etter at Bouazizi satte fyr på seg selv, uvitende om hvilke omveltninger det skulle føre til, skal tunisierne for første gang delta i et valg der utfallet ikke er gitt på forhånd.

Frihet øverst

– Personlig frihet er det jeg ønsker mest, det hadde vi ikke før, sier den unge legesekretæren Aisha til nyhetsbyrået Reuters.

Hun viser til sin bruk av hijab, som var forbudt under den avsatte presidenten Ben Ali. Hijaben er mer enn et religiøst uttrykk, den er også et symbol på nyvunnen frihet.

– Vi vil stemme for noen som vil tjene folket og som må gå av dersom de gjør noe galt, sier Fathiya Naseiry.

Men enda mer enn det, ønsker hun politikere som kan skaffe sønnen hennes arbeid.

Universitetsutdannelsen hun jobbet i mange år for å gi ham, har foreløpig vært uten nytte. 30 prosent av de universitetsutdannede i Tunisia står uten jobb. Selv doktorgrad hjelper lite.

I Sidi Bouzid, byen hvor det hele startet, er det lite optimisme å spore foran søndagens valg.

– Alle disse kandidatene vi ser bilder av på valgplakatene, påstår at de representerer noe annet enn det forrige regimet. Men de er akkurat som før. Ingen av partiene gjenspeiler virkeligheten på bakken, sukker Walid al Tahery oppgitt.

Han sitter på en kafe og drikker te med mange andre som deler hans skjebne. Med universitetspapirer – men uten jobb.

Maya Jribi and Tayeb Houidi i Tunisia's Progressive Democratic Party

Maya Jribi and Tayeb Houidi Det progressive demokratiske partiet driver valgkamp i Tunis.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

Gud som skjeggete mann

Både i og utenfor Tunisia følger mange med på framgangen til islamistene i et av Midtøstens mest sekulære land.

For få dager siden marsjerte tusenvis av islamister i hovedstaden Tunis mot animasjonsfilmen Persepolis, hvor Gud fremstilles som en skjeggete mann. Islamistene mener filmen er blasfemisk.

Politiet brukte tåregass mot demonstrantene da noen av dem forsøkte å forsere barrierene rundt statsministerens kontor. Huset til sjefen for TV-stasjonen som viste filmen, ble angrepet med brannbomber.

Lederen for det moderate islamistiske partiet Ennahda, Rachid Ghannouchi, fordømte angrepet, men mente samtidig at det var en provokasjon å vise filmen.

Samtidig har unge sekulære tunisiere vært ute i gatene igjen, både for å støtte den omtalte TV-stasjonen og for å uttrykke sin bekymring over det de ser på som en trussel mot Tunisias «islam light»: Alkoholsalg, kvinner i vestlige klær og et levende jødisk samfunn blant annet.

«Ja til ytringsfrihet, demokrati og toleranse, nei til vold og sensur», er deres slagord.

Sekulære demonsranter i Tunis

Unge seklære passer godt på sin revolusjon. Denne uken var de ute for å forsvare ytringsfrihet da konservative islamister protesterte mot animasjonsfilmen Persepolis.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Lover fortsatt tolerant Tunisia

Statsminister Beji Caid Essebsi bad torsdag sine landsmenn om å gå og stemme uten frykt, og lovet på vegne av styresmaktene at valget skal foregå fritt og rettferdig.

De sju millioner stemmeberettigede har 10937 kandidater å velge mellom til de 217 plassene i forsamlingen som skal skrive landets nye grunnlov, bestemme landets regjeringsmodell samt utnevne ny regjering og ny president som skal styre inntil arbeidet med den nye grunnloven er ferdig og valg på nasjonalforsamling holdt.

Valgsystemet er laget for å inkludere flest mulige partier, i motsetning til hvordan det var under det gamle regimet.

Det er ventet at det moderate islamistiske partiet Ennahda får flest stemmer av partiene, rundt 25 prosent.

Ennahda var forbudt under styret til den avsatte president Ben Ali, som fortsatt befinner seg i eksil i Saudi-Arabia.

Partileder Ghannouchi sier han og partiet anerkjenner både demokratiske prinsipper og liberale moralske verdier. Partiet lover at de ikke kommer til å forby verken kvinner i bikini eller alkohol hvis de får makten.

Ikke alle føler seg like sikre på det, og mener at islamistene vil skifte kurs i det de får makten. Blant annet er det mange som er usikre på om partiet virkelig godtar like rettigheter for kvinner og menn.

(Saken fortsetter under bildet.)

Valg i Tunisia unge kvinner

Dette er også kvinner Tunisia. Unge troende kvinner har engasjert seg sterkt i valgkampen og de har valgt Ennahda som sitt parti.

Foto: Francois Mori / Ap

– En stor del av befolkningen avviser derfor partiet prinsipielt, sier førsteamanuensis Marit Tjomsland ved Hemil-senteret ved Universitetet i Bergen til NTB.

Hun sier at Ennahda er anerkjent som det mest moderate islamistiske partiet i verden.

Tjomsland sier det har skjedd en modning hos de største partiene i Tunisia, ved at de sekulære har signalisert at de tar de religiøse på alvor og vil samarbeide med dem i god vilje. Også de religiøse partiene har inntatt en pragmatisk holdning, sier hun.

Ennahda lover å samarbeide med de andre partiene om å danne en midlertidig regjering frem til et ordinært valg på ny nasjonalforsamling.

– Vi er rede til å lede en nasjonal samlingsregjering hvis det er våre kandidater folket velger. Vi kommer også til å godta valgresultatet uansett hva det blir. Vi vil gratulere vinneren og håper de andre gratulerer oss hvis vi vinner, sier Ghannouchi til NTB.

Rached Ghannouchi

Ennahdas partileder Rached Ghannouchi.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Ennahda har tyrkiske AKP som sitt forbilde. Det siste tiåret har AKP, som har sitt fundament i islam, vunnet valgene og styrt landet, men partiet har respektert skillet mellom religion og stat som er nedfelt i den tyrkiske konstitusjonen.

Lakmustesten

Rundt 40.000 politifolk og soldater er mobilisert for å sørge for ro og orden rundt de 7000 valglokalene. Utenlandske valgobservatører er allerede på plass.

Måten valget gjennomføres på i Tunisia – på godt eller vondt – kan spre seg på samme måte som opprøret spredde seg til nabolandene tidligere i år.

Blir valget en suksess, med stor oppslutning, uten fusk og uten vold, kan det sende signaler om at en ny tid virkelig er innledet. Blir det en fiasko med gamle synder, vil pessimismen og frustrasjonen spre seg.

Det er derfor mye som står på spill på søndag, ikke bare for Tunisia, men for hele regionen.

Ingenting endres

I Sidi Bouzid er den arbeidsløse litteraturviteren Hussein Badry litt mer optimistisk enn vennene han drikker te med.

– Dersom søndagens valg virkelig er demokratisk og åpent, så kan det faktisk hjelpe landet vårt. Og kanskje vil det overbevise noen som ikke har vært overbevist før, sier Badry til Reuters.

– Men blir det ikke fritt og rettferdighet, blir det tukling eller hemmelighold, så vil ikke det tjene landet vårt og da må vi forkaste resultatet.

SISTE NYTT

Siste nytt