Hopp til innhold

Studie advarer om kolossalt korona­utbrudd hvis Kina åpner opp

Kina kan få over 630 000 daglige smittetilfeller hvis landet letter på tiltakene slik som USA og Storbritannia, advarer en ny studie.

En kvinne og et barn, som har på seg munnbind for å beskytte mot koronaviruset, ser på en kommersiell kontorbygning i Beijing.

En kvinne og et barn står utenfor en kontorbygning i Kinas hovedstad Beijing.

Foto: Andy Wong / AP

En kvinne og et barn står utenfor en kontorbygning i Kinas hovedstad Beijing.

Foto: Andy Wong / AP

Studien er publisert av matematikere ved Peking University, et av Kinas fremste universiteter.

Ved å bruke data fra USA, Storbritannia, Frankrike og Israel har matematikerne analysert hva som kunne blitt resultatet dersom Kina hadde tatt i bruk samme strategi som disse landene.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

«Estimatene viser en reel mulighet for et kolossalt utbrudd, som ville ha lagt uoverkommelige belastninger på helsevesenet», heter det i rapporten.

Besøkende på en restaurant i Beijing, 27. november.

Besøkende på en restaurant i Beijing, 27. november.

Foto: Ng Han Guan / AP

– En klar advarsel

Kinas daglige smittetilfeller ville ha kommet opp i minst 637 155, hvis Kina hadde tatt i bruk USAs koronastrategi, viser studien.

Hvis man legger Storbritannias strategi til grunn, ville de daglige smittetilfellene kommet opp i 275 793.

«Våre funn gir en klar advarsel om at vi foreløpig ikke er klare til å omfavne «åpne» strategier», står det i rapporten.

Matematikerne advarer om at studien bare er basert på grunnleggende aritmetiske beregninger. Det er nødvendig med mer sofistikerte modeller for bedre å kunne studere utviklingen av pandemien, dersom restriksjonene i Kina skulle bli opphevet.

En frivillig holder om opp et skilt om sosial distansering i Genting-snøpark, en av arenaene for vinter-OL i Beijing i februar.

En frivillig holder om opp et skilt om sosial distansering i Gentesting-snøpark, ett av arenaene for kommende vinter-OL i Beijing.

Foto: TINGSHU WANG / Reuters

Nulltoleransepolitikk

Kina opprettholder en nulltoleransepolitikk overfor covid-19. Myndighetene fokuserer på å begrense lokale smitteutbrudd.

Landets strategi er avhengig av gjentatt obligatorisk massetesting for å identifisere positive tilfeller hver gang en infeksjon blir oppdaget i et nytt område, skriver South China Morning Post.

De kinesiske grensene har vært stengt for de fleste land siden mars i fjor.

Lørdag rapporterte Kina om 23 nye smittetilfeller, ned fra 25 døgnet før.