- Les:
Er dette en vanlig hendelse?
Det var alvorlige konfrontasjoner både i 1999 og 2002.
I 1999 ble et nord-koreansk militærskip senket, med et ukjent antall marinesoldater om bord. Flere skip fra både Sør-Korea og Nord-Korea ble ødelagt under trefningene. Sør-Korea meldte om sju skadede.
Sjøgrensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea i Gulehavet.
Foto: NRKI 2002 ble rundt 30 nord-koreanske og seks sør-koreanske marinesoldater drept i et 20 minutters slag, hvor også et sør-koransk patruljeskip ble senket.
Etter disse hendelsene forsterket Sør-Korea sin tilstedeværelse.
Sør-Korea mener at nord-koreanske skip bare i år har brutt grenselinjen mer enn 20 ganger.
Hvor ligger grenselinjen?
Trefningene i dag fant sted nær Daecheong-do, en øy tilhørerende Sør-Korea, som ligger rundt 20 mil vest for Seoul, og 2,8 mil nær den nord-koreanske kysten i Gulehavet.
Sjøgrensen, kalt den nordlige grenselinjen, ble trukket opp i 1953 av FN, i kjølvannet av våpenhvilen som ble inngått i 1953.
Farvannet er ett av de mest problematiske grenseområdene mellom de to koreanske statene. Nord-Korea har aldri akseptert grensen, og krever den enda lengre unna sin kyststrekning.
Det strides jevnlig om retten til det svært lukrative krabbefisket i området.
Nord-Korea har gjentatte ganger advart at sammenstøt her, kan utløse full krig.
Hva er formalitetene rundt Koreakrigen?
Nord-Korea og USA, inkludert Sør-Korea, er teknisk sett fortsatt i krig, skal man se på formalitetene. Koreakrigen ble i 1953 avsluttet med en midlertidig våpenhvile, og ingen formell fredsavtale er inngått.
Grenselinjen til havs ble trukket for gi hver av de to nasjonalstatene hvert sitt tilnærmet nasjonale farvann og ikke minst for å unngå sammenstøt.
Hvor sterke er Nord-Korea militært?
Nord-Korea er en av de mest militariserte landene i verden. Rundt 1 million soldater og offisierer utgjør den nord-koranske hæren, marinen og flyvåpenet. Dette gjør den til en av verdens største styrker.
Rundt 25 prosent av landets bruttonasjonalprodukt går til opprettholdelse av forsvarsgrenene, ifølge estimater fra amerikanske forskere.
Det meste av det militære utstyret er kjøpt fra Kina og Russland. Men forsvarsanalytikere regner at mye av materiellet er gammeldags og mer eller mindre utradert.
De siste årene har det nord-koreanske rakettprogrammet vakt bekymring. Ikke minst det som kunne være en atomprøvesprengning i oktober 2006 - og som utløste internasjonale sanksjoner mot landet.
Flere av rakettoppskytningene har ikke vært vellykket, og man tror ikke landet besitter raketter som kan nå lengre enn 800 kilometer. Analytikere mener dessuten at de er langt unna fra å kunne produsere raketter med et atomsprengningshode.
Nord-Korea krever at USA må forhandle om en formell fredsavtale, skal de oppgi atomvåpenprogrammet.