Det viser en stor rapport om forskjeller mellom rike og fattige som Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) la frem i dag.
I rapporten med tittelen «Divided We Stand: Why Inequality Keeps Rising» går det frem at ulikhetene mellom fattige og rike i OECD-landene er større en noen gang de siste 30 årene.
– Uten en klar strategi for inkluderende vekst, så vil ulikhetene sannsynligvis fortsette å vokse, sa OECDs generalsekretær Angel Gurria i forbindelse med offentliggjøringen av rapporten.
Økt med 61 prosent
Verdens rikeste mann, Bill Gates.
Foto: KAREN BLEIER / AFPRapporten viser at blant annet i Norge er det de rikeste som har hatt den kraftigste økonomiske veksten de siste 20 årene.
I 2007 fikk den rikeste den rikeste prosenten i Norge 7,1 prosent av inntektene, opp fra 4,4 prosent av inntektene i 1990.
Det er økning på over 61 prosent i løpet av de 17 årene. Se tabell under.
Den rikeste prosenten i Norge har hatt en større prosentvis økning enn i nabolandene Danmark og Sverige, men vi ligger likevel langt bak de landene der de rikeste har den største andelen av pengene.
De landene der den rikeste prosenten stikker av med den største andelen er alle engelsktalende, med USA på topp foran Storbritannia og Canada.
I USA går 18,3 prosent av inntekten til den rikeste prosenten, opp fra 13,0 prosent i 1990.
- Les også:
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Bør heve skattene på de rike
Rapporten sier at medlemslandene bør vurdere å heve skattene på de rike for å minske de økende forskjellene.
Dermed følger rapporten opp kravene som flere kjente milliardærer, blant dem investoren Warren Buffet, har kommet med.
- Les også:
Tredje jevneste land
Rapporten viser også at ulikheten har økt i Norge, målt med den såkalte GINI-koefffisieten.
Mens Norge i 1986 hadde en GINI-koeffisient på 0,220 er den økt til 0,250 i 2008.
Likevel er Norge det landet med tredje minst ulikhet i verden.
Norge kommer så vidt dårlige ut enn Danmark, mens Slovenia noe overraskende er det landet med minst forskjeller i verden.
Se oversikten nederst i saken.
Dobbelt så høy lønnsøkning
Rapporten viser at en av grunnene til de økte forskjellene er at den rikeste tidelen har hatt nesten dobbelt så høy lønnsøkning årlig som den fattigste tidelen i Norge fra midten av 1980-tallet og frem til 2008.
De rikeste ti prosentene i Norge har i gjennomsnitt hatt en årlig lønnsøkning på 2,7 prosent, mens den fattigste tidelen bare har hatt en gjennomsnittlig årlig lønnsøkning på 1,4 prosent.
Til sammenligning er gjennomsnittlig årlig lønnsøkkning i hele OECD-området 1,3 prosent for den fattigste tidelen, mens den er på 1,9 prosent for den rikeste tidelen.