NRK Meny
Normal

Støre: – Historisk resolusjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og statssekretær Espen Barth-Eide kaller sanksjonene som FNs sikkerhetsråd har vedtatt mot Libya for viktige og riktige skritt. – Vi har aldri sett et sterkere uttrykk for internasjonal enighet, sier Barth-Eide.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Jonas Gahr Støre sier resolusjon som FNs sikkerhetsråd vedtok sent i går er historisk.

– Resolusjonen handler om omfattende og målrettede sanksjoner mot Libya. Og det understrekes at de ansvarlige i Libya kan bringes inn for den internasjonale straffedomstolen.

Espen Barth-Eide, statssekretær i Utenriksdepartementet, er like tydelig.

– Noe sterkere uttrykk for internasjonal enighet enn dette har vi aldri sett før, sier han til NRKs Søndagsavisa.

Sterk fordømmelse

– Det er første gang det kommer på denne måten fra et samlet sikkerhetsråd, og er et uttrykk for at sikkerhetsrådet kan handle raskt og at de kan ta i bruk dette virkemiddelet i en så ekstrem situasjon, sier utenriksministeren til NRK.

Støre mener dette er en meget sterk fordømmelse av Gadaffi-regimets voldsbruk mot eget folk og at det sender et klart budskap om at straffefrihet er uakseptabelt og at det internasjonale samfunnet står bak det libyske folket.

Sanksjonene innebærer reiseforbud for Gaddafi og hans familie samt for tjenestemenn som jobber med forsvars- og etterretningssaker. Disse personene får dessuten sine verdier i utlandet frosset.

Støtter uansett

Barth-Eide peker på at til og med land som ikke har sluttet seg opp om den internasjonale straffedomstolen, likevel er med på oversendelsen.

– Det er snakk om mektige nasjoner som USA, Kina, Russland, India og Libanon.

– Og selv om vi skal ærlige på at dette ikke endrer situasjonen i Libya fra i dag til i morgen, tror jeg dette har en veldig viktig langsiktig effekt, sier statssekretæren.

Norsk støtte

Samtidig innføres det våpenboikott av Libya med øyeblikkelig virkning. Angrep på sivile i landet skal etterforskes av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag fordi det er mistanke om forbrytelser mot menneskeheten.

Støre sier Norge støtter vedtaket.

– Det er avgjørende at det internasjonale samfunnet nå trapper opp innsatsen for å stanse volden, gjeninnføre respekten for menneskerettighetene og stille overgriperne til ansvar, sier Støre til NTB.

Han understreker også behovet for å møte de humanitære utfordringene i regionen.

LES: 40.000 på flukt fra Gaddafi

LES: Obama: Gaddafi må gå av nå

FNs sikkerhetsråd

FNs sikkerhetsråd vedtok lørdag kveld å innføre strenge sanksjoner mot Libya.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt