Obama: Gaddafi må gå av nå

– Når den eneste måten man kan beholde makten er ved å bruke massevold mot befolkningen, kan man ikke styre landet, sier USAs president Barack Obama om Libyas Muammar al-Gaddafi.

USAs president Barack Obama

USAs president Barack Obama mener Libyas leder Muammar al-Gaddafi har mistet legitimiteten til å lede når han må ty til vold for å beholde makten.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Det hvite hus kom lørdag kveld med presidentens til nå kraftigste uttalelse om det som skjer i Libya. I uttalelsen står det at Gaddafi «må gå nå», ettersom han har mistet legitimiteten til å styre landet.

Nevner ikke Gaddafi

Obama skal ha kommet til denne konklusjonen i en telefonsamtale med Tysklands forbundskansler Angela Merkel, opplyser Det hvite hus.

«Presidenten slår fast at når en leders eneste måte å forbli ved makten på er ved å bruke massevold mot sitt eget folk, har han mistet all legitimitet til å styre. Han må nå gjøre det som er riktig for landet - å gå av», står det i uttalelsen fra Washington.

Obama og Merkel står også fast ved at Gaddafi og hans regjering må holdes ansvarlig for det som nå skjer i Libya, men uttalelsen fra Det hvite hus innholder ikke Gaddafis navn. Den ber «Libyas leder» om å gå av.

Tidligere har ikke Det hvite hus bedt Gaddafi om å gå av. Til nå har det uttalt - slik Det hvite hus også har gjort overfor de andre arabiske landene med demonstrasjoner - at bare Libyas befolkning har rett til å velge sine ledere.

Sikkerhetsrådet stemmer i natt

Gaddafis sønn Seif al-Islam Gaddafi sa tidligere i dag til TV-kanalen Al Arabiya at krisen i landet har åpnet muligheten for en borgerkrig. Obama og Merkel diskuterte de passende og mest effektive måtene det internasjonale samfunnet kan reagerer på situasjonen, opplyser Det hvite hus.

FNs sikkerhetsråd planlegger senere lørdag en avstemning om sanksjoner mot Libya. USA sa fredag at USA snart vil innføre egne sanksjoner, med begrunnelsen av Gaddafi legitimitet var redusert til null.

USAs utenriksminister Hillary Clinton

Også USAs utenriksminister Hillary Clinton ber Gaddafi gå av.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Ifølge Det hvite hus ønsker president Obama velkommen innsatsen fra alle landets allierte, inkludert EU og FN. I FNs nye sanksjon-forslag ligger ifølge nyhetsbyrået Reuters å umiddelbart anmelde voldsbruket i Libya til Den internasjonale krigsforbryterdomstolen (ICC).

Ifølge en anonym diplomatkilde venter nå Kinas FN-utsendte på beskjed fra Beijing om hvordan de skal forholde seg til avstemningen. Kina har veto-rett i det 15 nasjoner store sikkerhetsrådet.

– Folket har gjort det klart

Forhandlingene om en Libya-resolusjon har vært harde. På bordet ligger det forslag om sanksjoner som våpenembargo, reiseforbud og frysing av midlene til Gaddafi og hans nærmeste krets.

Det er også fremmet resolusjonsforslag som slår fast at angrep på sivile kan kategoriseres som forbrytelser mot menneskeheten.

Også USAs utenriksminister Hillary Clinton uttaler lørdag kveld at Gaddafi «bør gå av uten ytterligere blodsutgytelse og vold».

– Vi har alltid sagt at det er folkets rett til å bestemme fremtiden til Gaddafis regjering. Og Libyas folk har gjort det klart hva de mener, sier Clinton.

SISTE NYTT

Siste nytt