NRK Meny
Normal

Innvandrer-aksjon skal stoppe Sverige via Facebook

I dag klokka 14.00 skal svenske innvandrere legge ned arbeidet for å vise hvor viktige de er for samfunnet. Dette gjør de i protest mot innvandringsfiendtlige politikere.

Facebook-aksjonen «Inga invandrare»

Svenske innvandrere ønsker torsdag å vise hvordan landet ville stoppet opp uten innvandrere. Faksimile av Facebook-gruppa «Inga invandrare».

Foto: Faksimile Facebook

«Det finnes mørke krefter som vil skremme mot oss innvandrere. La oss opplyse dem om alt det positive innvandrere gjør for Sverige, og hvordan vårt vakre land ville vært uten noen innvandrere».

Til kamp mot Sverigedemokraterna

Damon Rasti

Damon Rasti er initiativtaker til aksjonen «Inga invandrare».

Foto: Morgan Ekner
Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson leder det omstridte svenske partiet Sverigedemokraterna.

Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Slik er ordlyden i Facebook-gruppen «Inga invandrare», hvor innvandrere oppfordres til å legge ned arbeidet i fem minutter i dag for å illustrere hvor viktige de er for samfunnet.

Bakgrunnen for aksjonen er at de innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna ligger an til å gjøre et svært bra valg. Det omstridte partiet fosser fram på meningsmålingene og ligger an til å bli tredje største parti i Riksdagen .

En fersk måling fra onsdag gir dem en oppslutning på 7,5 prosent. Sannsynligheten er til stede for at partiet havner på vippen og avgjør om blokkene Alliansen eller De rødgrønne vinner valget.

- Det holder med 30 sekunder

«Helst vil vi stoppe arbeidet i en hel time, men det er vanskelig for mange. Og om man ikke kan stoppe i fem minutter så holder det med 30 sekunder. Eller at en bussjåfør stopper bussen og opplyser sine passasjerer om at de ikke kommer noen vei uten ham, eller at leger forteller sine pasienter om vår aksjon», skriver aksjonens initiativtaker Damon Rasti på Facebook.

Overfor NRK.no sier Rasti at det er veldig vanskelig å spå hvor mange som kommer til å delta i aksjonen.

- Det er 23.000 deltakere i en Facebook-gruppe jeg startet for bare 10 dager siden, og over 70.000 er invitert til arrangementet. Om bare 10.000 stiller opp, så vil det likevel framstå som et stort antall i forhold til alle kunder og kolleger som hører om aksjonen. Nå har alle store aviser begynt å skrive om aksjonen, så vi når ut med budskapet. Men hadde vi kommet på dette tidligere, hadde nok effekten vært mye større, forklarer han.

Liker ikke stemningen

Rasti sier til Aftonbladet at formålet med aksjonen er å minne Sverige om alt det bra innvandrere bidrar med. At vi er mer enn tyver, voldtektsmenn og bråkmakere, sier han.

Samtidig er han ambivalent til å dele landet inn i «innvandrere» og «svensker».

- Alle som bor i Sverige og har svensk pass er svensker, men forut for dette valget virker det ikke som at alle tenker sånn. Jeg vil ikke sitte etter valget og med skam tenke «hvordan kunne jeg la dette skje?».

Rasti sier at stemningen i dagens Sverige minner ham om tidlig 1990-tall – en periode hvor spenningen mellom svensker og innvandrere var spent i landet. På denne perioden utførte den såkalte «lasermannen» tilfeldige attentat mot mørkhudede medborgere. 11 personer ble skutt, en av dem drept.

– De fleste av oss er normale mennesker som jobber, betaler skatt, bidrar med kultur og kjører buss, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt