Hopp til innhold

Støre håper Libya kan gå videre nå

Utenriksminister Jonas Gahr Støre følger situasjonen i Libya tett, og håper opprørernes framgang i Tripoli betyr slutten på den væpnede konflikten i landet.

Video Jonas Gahr Støre i Morgennytt om Libya

VIDEO: Utenriksminister Jonas Gahr Støre spår at nattas hendelser i Libya kan markere slutten på krigen i landet.

I natt inntok opprørerne i Libya Den grønne plass i sentrum av Tripoli, og skal i løpet av natta fått kontroll over hele Tripoli, bortsett fra Gaddafis hovedkvarter Bab Al-Aziziya-Jazeera. I morgentimene mandag meldes det om harde kamper nær Gaddafis bolig, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre håper nattas hendelser og opprørernes overtak i Tripoli betyr slutten på den seks måneder lange konflikten i Libya.

– Hvis dette er slutten på den væpnede konflikten og starten på den lange veien videre, så er det en gledens dag, sier han til NRK.

– Viktig å ta forbehold

Støre sier at rapportene fra Tripoli tyder på at nattas angrep har foregått uten store problemer, men advarer mot å ta gleden på forskudd.

– Mange har fryktet slaget om Tripoli, og at den militære konflikten kunne bli dramatisk for de sivile. Det ser nå ut som det ikke skjer, men jeg tror det er viktig å ta forbehold, sier han.

Støre mener at Nato har vært helt avgjørende for å «sette en stopper for Gaddafis uomstridte intensjon om å ramme sitt eget folk militært».

Gahr Støre twitrer om Gaddafi

Jonas Gahr Støre på Twitter

Foto: Skjermpdump fra Twitter

– Gaddafi bør behandles med verdighet

Hva som skjer videre med Gaddafi, hans sønner og nærmeste familie er fortsatt uklart. Støre sier det blir et akutt tema fremover.

– Gaddafi hadde mange, mange muligheter til å forhandle seg ut av dette, men han valgte selv å ikke bruke disse mulighetene, sier Støre.

Utenriksministeren mener uansett at de som nå får makta i Tripoli, bør følge regler og prinsipper som gjelder for konflikter.

– Vi må i en humanitær ånd si at de som nå kommer til makta bør opptre med en grad av verdighet som man forventer av noen som skal styre et land i det 21. århundre, sier han til NRK.

Ifølge Støre har opprørerne sagt at de vil handle i tråd med Geneve-konvensjonen.

– Dette er ikke slutten

Støre understreker at den spente situasjonen i Libya ikke er over, og at det blir viktig å følge den politiske prosessen i landet nøye i tida framover.

– Dette er ikke slutten på den politiske prosessen, og kanskje heller ikke på de oppgjørene Libya skal ha. Så situasjonen må følges meget nøye gjennom dagen og uka som kommer, sier han til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt