NRK Meny
Normal

Store deler av Kesennuma står i brann

Store deler av den japanske byen Kesennuma står i brann, melder det japanske kringskastingsselskapet NHK.

Video: Storbrann i Miyag i Japan

VIDEO: Storbrann i Kesennuma i Japan.

En tredel av byen med 74.000 innbyggere står under vann. Byen som ligger midt i området som er hardest rammet av jordskjelv og tsunami, er nabobyen til millionbyen Sendai, der det også er store skader. Begge byene ligger i fylket Miyagi.

Bolighus, næringsbygg og fabrikker i og rundt Kesennuma står i brann, blir det meldt. Flammene går enkelte steder flere hundre meter opp mot den mørke kveldshimmelen.

Flammene er så kraftig at lite håp om at de blir slukket med det første. Det er foreløpig uklart om det har gått menneskeliv i brannene.

Dødstallene stiger

Det fryktes at flere tusen mennesker har mistet livet i jordskjelvet og tsunamien som fredag rammet Japan. Skjelvet hadde en styrke på 8,9 og er det kraftigste i Japan på 140 år, opplyser det amerikanske instituttet USGS.

I Sendai ble mellom 200 og 300 personer funnet døde etter at en bølge på hele ti meter skyllet innover Sendai, opplyser japansk politi til nyhetsbyrået Jiji.

Mellom 60.000 og 70.000 av innbyggerne i Sendai er evakuert til provisoriske tilfluktssteder, opplyser myndighetene.

Ved 18-tiden norsk tid kommer det meldinger om at dødstallene vil passere 1.000, ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo. Myndighetene opplyser at 1.800 hus er ødelagt i Fukushima-distriktet.

Video Dramatisk på gatene i Sendai og Yokohama

Bygningsfasader som faller ned på gata i Sendai.

Mange land varslet

Det ble raskt sendt ut tsunamivarsel til hele stillehavsområdet, deriblant Russland, Filippinene, samt Indonesia, som ble hardest rammet av tsunamikatastrofen i 2004.

Men tsunamien hadde tapt seg i styrke da den fredag traff Taiwan og Filippinene, og det er ikke kommet meldinger om større ødeleggelser.

I 14.30-tiden norsk tid nådde de første tsunamibølgene, men det er ikke rapportert om noen skader.

Video Tsunami ødelegger hus i Iwate Prefecture

Tsunamien ødelegger hus i Iwate Prefecture og etterlater store ødeleggelser.

Tog savnet

Mellom Sendai og Ishinomaki er et passasjertog savnet. Det er ikke kjent hvor mange som var om bord i toget.

Toget, som et lokaltog, skal ha vært i nærheten av Nobiru stasjon da jordskjelvet inntraff, og ingen har sett det siden flodbølgen skylte inn over området.

Video Japanske byer rammet av tsunamien

Grafikk-video av japanske byer som er rammet av tsunamien med informasjon om antall døde.

Evakuerte 3000 ved atomreaktor

Flere tusen innbyggere i nærheten av et kjernekraftverk i Fukushima i Japan ble tidligere på dagen evakuert.

Japanske myndigheter ba alle som bor innenfor en radius av 3 kilometer fra kjernekraftverket, om å evakuere. Folk som bor innen 10 kilometer fra kjernekraftverket er bedt om å holde seg innendørs.

Kjøleanlegget ved kjernekraftverket ble satt ut av funksjon etter det kraftige jordskjelvet i Japan fredag. Kjølingen var ventet å komme i stand igjen rundt 1.30 lokal tid, skriver NTB.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt