NRK Meny
Normal

Storbritannia vil ikke slippe Assange til Ecuador

– Vi vil ikke gi Assange noen mulighet til forlate landet, sier Storbritannias utenriksminister William Hague etter at Wikileaks-grunnleggeren har fått innvilget asyl av Ecuador.

William Hague

Utenriksminister Hague gjorde det helt klart at Julian Assange (innfelt ikke får noen fri passase ut av Storbritannia.

Foto: NTB/Scanpix

Utenriksminister Hague understreker på en pressekonferanse i London torsdag kveld at Julian Assange ikke på noen måte vil få forlate landet fritt selv om han har fått asyl av Ecuador.

Les også: Wikileaks til NRK: – En veldig modig avgjørelse å gi Assange asyl

– Vi kommer ikke til å gi Assange noen form for fri passasje, sier William Hague til et fulltallig pressekorps.

Det brygger opp til full diplomatisk krise mellom Ecuador og Storbritannia på grunn av saken rundt Julian Assange som søkte tilflukt i ambassaden til det latinamerikanske landet i London. Derfra søkte han om politisk asyl, og nå fått innvilget det.

Den britiske utenriksministeren understreket da han uttalte seg om Assange-saken at lovverket ikke vil tillate lekkasje-lederen å forlate Storbritannia uansett – asyl eller ikke.

– Det er ingen juridiske holdepunkter for at innvilgelse av asyl vil kunne gi ham muligheter til å forlate landet til Ecuador, sa Hague.

Bekreftet trussel om å «storme ambassade»

Det har stormet mellom de to landene etter at det ble kjent at en avgjørelse om mulig asyl var like rundt hjørnet.

I går kom det fram at Storbritannia hadde sendt en formell note fra sin ambassade i Quito der de varslet at de mente de hadde rett til å gå inn i Ecuadors ambassade og arrestere Assange hvis han fortsatte å oppholde seg der.

– Vi vil gjøre dere oppmerksom på at det finnes juridisk grunnlag for at vi kan gå inn i ambassaden for å arrestere Assange, skrev britene i den diplomatiske meldingen.

Myndighetene i Ecuador raste og valgte å offentliggjøre det de tolket som en trussel like før avgjørelsen om asylsaken var ventet.

Også da den ecuadorianske utenriksministeren torsdag kunngjorde at Assange faktisk er innvilget asyl kom det sterke reaksjoner på trusselen om storming.

– Angrep mot ambassaden i Storbritannia vil få alvorlige følger, sa Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño.

Da den britiske utenriksministeren William Hague møtte pressen senere på dagen torsdag bekreftet han det spesielle budskapet i gårsdagens uvanlige note.

– Det vi har sagt til ecuadorianske myndigheter er de juridiske reglene slik vi ser dem, og hvordan vi tolker situasjonen, sa Hague til pressen.

Og det britiske standpunktet er tydelig at de mener Julian Assange ikke skal kunne gjemme seg i ambassaden til Ecuador.

Hague understreket at arbeidet med å finne en minnelig løsning vil fortsette, og at det ikke er en klar tidsfrist for å løse den diplomatisk fastlåste situasjonen.

Hvis britisk politi går inn i ambassaden, hvem avgjør det?

–Alle slike avgjørelser vil bli tatt av meg personlig, så klart.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt