NRK Meny
Normal

Storbritannia frykter BP-kollaps

Nærings- og finansdepartementene i Storbritannia jobber på en beredskapsplan i tilfelle BP kollapser.

Det sier kilder til den britiske avisen The Times.

Årsaken er at man frykter at den stupende aksjekursen på det britiske oljeselskapet gjør det sårbart for et fiendtlig oppkjøp fra et konkurrerende oljeselskap.

Les også: 75 dager med oljeutslipp i Mexicogolfen
Les også: USAs sentralbank sjekker BPs levedyktighet
Les også:
BPs aksjer stuper etter oljekrisen

Myndighetene i Storbritannia er ikke de første som begynner å ane en fremtid uten BP etter oljeutslippene i Mexicogolfen.

Sentralbanken i USA regner på BP

New York-avdelingen av USAs sentralbank Federal Reserve har den siste tiden undersøkt hvor stor risiko Wall Street løper om BP går konkurs.

Federal Reserve ønsker å forsikre seg om at Wall Street eller det globale finanssystemet kan klare seg om oljegiganten går under som følge av de enorme kostnadene som utblåsingen i Mexicogolfen medfører.

Oljeopprydning i Mexicogolfen

Aksjekursen til BP stuper mens oljeoppryddingen fortsetter.

Foto: Judi Bottoni / AP

Undersøkelsen gir en antydning om usikkerheten i markedet for hvor mye den astronomiske regningen for oppryddingen kommer til å påvirke Wall Street, den gryende nye veksten etter finanskrisen eller olje- og energimarkedet.

Før utblåsingen hadde BP høyeste kredittvurdering etter å ha tjent 30 milliarder dollar på olje- og gassproduksjon og handel bare det siste året.

Men siden april, da ulykken med riggen Deepwater Horizon skjedde, har selskapets markedsverdi sunket med 100 milliarder dollar og kredittvurderingen er redusert flere hakk.

Skulle det verste skje at BP går konkurs, er konsekvensene enorme. Det ville berøre mange av verdens største banker og fond, for ikke å snakke om tapet av 23.000 jobber i USA, et fall i oljeprisen og kredittilgangen oljeselskapene har.

Investorer på lur

Den britiske investeringsbanken Standard Chartered Bank har sågar foreslått et oppkjøp ført an av kinesiske PetroChina et oppkjøp som bare for få måneder siden ville vært en utenkelig tanke.

Men på grunn av BPs enorme tap og svertede rykte etter håndteringen av ulykken i Mexicogolfen kan selskapet bli et lett bytte for konkurrenter, inkludert det statlige kinesiske oljeselskapet, tror ekspertene.

Også Exxon og Shell utpekes som mulige interesserte kjøpere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt