Hopp til innhold

Stor eksplosjon i boligkompleks i Göteborg: – Redd det var et attentat

Minst 16 personer ble fraktet til sykehus etter en stor eksplosjon i en boligblokk i Göteborg. Redningstjenesten utelukker at eksplosjonen har naturlige årsaker.

Brannmannskaper jobber utenfor bygget som ble rammet av eksplosjon i Gøteborg

EKSPLOSJON: Brannmannskaper jobber ved bygningen som ble rammet av en eksplosjon tidlig tirsdag morgen.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Nødetatene fikk melding om eksplosjonen i Annedal, et område sentralt i Göteborg, klokken 04.48 tirsdag morgen. Eksplosjonen skal ha forårsaket brann i bygget, der det er flere leiligheter.

På et tidspunkt ble det gitt livreddende nødhjelp i trappeoppganger, samtidig som det veltet ut røyk fra leiligheter.

Brann etter eksplosjon i boligblokk i Sverige.

Røykutvikling etter brannen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/tt / NTB

Minst 16 personer ble kjørt til sykehus, fire av dem alvorlig skadet. Tre ligger på intensivavdeling.

Tre av de hardt skadde skal være eldre kvinner i 60 til 80- årsalderen, i tillegg til en mann i 50-årene. Ifølge redningstjenesten har en brannmann også blitt skadet i redningsarbeidet.

Tirsdag kveld er redningstjenesten fremdeles på stedet. Beboere i 140 leiligheter må tilbringe natten på hotell. Det er usikkert når de får komme hjem igjen.

– Per nå finnes det ingen naturlig forklaring

Redningstjenesten utelukker at eksplosjonen har «naturlige årsaker», og opplyser at den trolig er tilsiktet. Også politiet sier brannen kan være tilsiktet.

– Vi undersøker om det kan være naturlige årsaker til eksplosjonen, men per nå finnes det ingen naturlig forklaring, sier talsmann i politiet region Vest, Thomas Fuxborg, til NRK.

Eksplosjonen i Annedal i Gøteborg, Sverige

Eksplosjonen ha skjedd ved en sportsbutikk i 1. etasje.

Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK

– Arbeidshypotesen er at noen har plassert en gjenstand på andre siden av gaten, som har eksplodert. Da er det viktig for oss å se om det er et motiv – finnes det noen potensielle mål som bor her, eller som har vært på besøk her. Det kartlegger vi nå, forklarer han videre.

Fuxborg sier det er for varmt i bygget til at politiet har kunne gått inn. Det er flere butikker i gaten, og politiet har sikret overvåkningsopptak.

– Akkurat nå har vi ingen mistenkte. Vi har en tanke om hva som eventuelt kan ha skjedd, men det vil undersøkelsene vise, sier Fuxborg.

Löfven: Rammer hele landet

Statsminister Stefan Löfven sier at hendelsen rammer hele Sverige.

– Jeg vil begynne med å henvende meg til de skadde og beboere i bygget, pårørende, alle ofre i forbindelse med den grusomme eksplosjonen i Annedal, og uttrykke min og regjeringens empati med de berørte, sier Löfven under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

– Det rammer beboerne hardt, men også Göteborg og hele vårt land.

Statsminister Stafan Löfven og innenriksminister Mikael Damberg 28. september 2021

Statsminister Stafan Löfven og innenriksminister Mikael Damberg.

Foto: Henrik Montgomery / AFP

Innenriksminister Mikael Damberg sier han har vært i kontakt med berørte myndigheter om eksplosjonen.

– Det er åpenbart at en kriminell handling ikke kan utelukkes, sier Damberg.

To hovedteorier

Ifølge Göteborgs-Posten jobber politiet med to hovedteorier etter eksplosjonen. Det ene er at eksplosjonen skyldes en gasslekkasje. Det andre alternativet er at det er snakk om en sprengladning.

Avisen skriver at en politimann som jobbet med gjengkriminalitet var bosatt på stedet, og at politiet nå jobber med å kartlegge hvem som bodde i boligblokken. Ifølge Aftonbladet kan det blant annet være snakk om en person som har vitnet i flere rettssaker.

Brann i Göteborg

Nødetatene sendte 17 enheter til området etter eksplosjonen, tolv av dem ambulanser.

Foto: JONAS DAGSON/TT / NTB

– Vi tror det er en enkelt sprengladning som har blitt plassert ved en dør, og at trykkbølgen deretter har spredt seg samtidig i flere trappeoppganger, sier en ikke navngitt politimann som jobber med etterforskningen til svenske aviser.

Folk hoppet fra balkonger

Lars Gunnar Wolmesjö bor i bygget som ble rammet. Han sier til NRK at han ble vekket av bråk like før klokken 5. Han reiste seg og så at det var røyk i bakgården, før han åpnet døra til trappeoppgangen.

Lars Gunnar Wolmesjö bor i bygget som ble rammet av eksplosjonen

Lars Gunnar Wolmesjö sier han frykter at eksplosjonen skyldes et «attentat».

Foto: Facebook / Privat

– Der var det også masse røyk, så jeg måtte lukke døra med en gang. Det gikk absolutt ikke an å gå ut, sier Wolmesjö.

64-åringen sier han gikk ut på altanen, som er på nivå med bakgården. Der så han at mennesker hoppet ned fra balkongene.

– Der sto det folk på balkonger, som ikke visste hva de skulle gjøre – om de skulle klatre ned, hoppe, eller hvor de skulle gå.

Enkelte beboere ble også bedt om å holde seg på balkongene av en nabo som er brannmann. Wolmesjö forteller at han hjalp naboene over seg, deriblant nabogutten på seks år, med å komme seg ut av bygget.

– Jeg tok imot nabogutten. Faren hans holdt ham i armene, og jeg tok ham i beina og løftet han ned. Jeg tenkte bare at jeg måtte hjelpe til så godt jeg kunne, så folk kom seg unna.

Natt til tirsdag gikk det av en eksplosjon i et leilighetsbygg i Gøteborg.

Natt til tirsdag gikk det av en eksplosjon i et leilighetsbygg i Göteborg.

Wolmesjö sier han så en kvinne ble båret ut av bygget med brannskader. 64-åringen sier situasjonen var rolig, og at flere først i etterkant forsto alvoret.

– Man håper jo at det var en ulykke, men jeg er redd for at det er et attentat. I så fall er det veldig synd at det skjer i et så rolig og fredelig kvartal som dette.

Uklart skadeomfang

Beboere i 140 leiligheter ble evakuert. De må nå tilbringe natten på hotell.

Ifølge politiet er det innledet etterforskning om såkalt allmennfarlig ødeleggelse, og skadeomfanget er uklart.

I 13-tiden oppga redningstjenesten at brannen var under kontroll, drøyt åtte timer etter eksplosjonen.

– Nå handler det mer om å se på konstruksjonene og kontrollere bygget, for å se hvor store skader eksplosjonen har forårsaket, sier innsatsleder Jon Pile.

Men ved 18-tiden kunne politiet fremdeles ikke gjennomføre en teknisk undersøkelse av bygget. Det brenner fremdeles i deler av bygget, og i tillegg til brann og røyk er det også en rasrisiko, ifølge politiet i Vest.

Politiet jobber i stedet med andre etterforskningstiltak, som avhør av vitner.

Eksplosjon i Gøteborg

Politiet har gjennom dagen hatt mange folk på stedet. Det ble tidlig jobbet med å sjekke om alle hadde kommet seg ut av hele bygget.

Foto: SVT / SVT

NRK har tidligere skrevet om hvordan kriminelle gjenger ofte bruker eksplosiver for å ramme hverandre. I 2019 ble det detonert over 200 bomber i Sverige.

Ifølge politiet har det blitt rapportert om over 60 detonasjoner hittil i år, skriver SVT.

SISTE NYTT

Siste nytt