Hopp til innhold

Stoltenberg vil legalisere cannabis

En internasjonal kommisjon, med Thorvald Stoltenberg og Kofi Annan som medlemmer, mener flere land bør vurdere å legalisere narkotika. Utspillet får norske politikere til å reagere.

Thorvald Stoltenberg

Norges tidligere utenriksminister sitter som medlem i den internasjonale organisasjonen som tar til orde for å avkriminalisere narkotika.

Kofi Annan

Kommisjonen, med Kofi Annan i spissen, mener avkriminalisering ikke øker narkotikamisbruket noe særlig.

Foto: STR / Reuters

Organisasjonen «Global Commision on Drug Policy» har en rekke tidligere internasjonale politikere som medlemmer, blant dem også Norges tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg.

Kommisjonen sier at den globale krigen mot narkotika har vært en fiasko.

Den oppfordrer til en ny internasjonalt holdning til narkotika og narkotikamisbruk som ifølge kommisjonen må erstatte dagens kriminalisering og fengsling av misbrukere.

– Jeg synes det er veldig beklagelig at to såpass respekterte politikere som Thorvald Stoltenberg og Kofi Annan er med på å legalisere narkotika, sier Krfs nye leder Knut Arild Hareide til NRK.

Ber regjeringer eksperimentere

Kommisjonen foreslår at regjeringer må eksperimentere med lovlig regulering av narkotika, særlig når det gjelder cannabis, i praksis hasj og marihuana.

Men den foreslår også at myndighetene prøver nye modeller for avkriminalisering og lovregulering.

Ifølge kommisjonen viser erfaring at avkriminalisering ikke øker narkotikamisbruket vesentlig.

Video Narko-kommisjon: – Legaliser cannabis!

Se innslaget om legaliseringsforslaget fra Kveldsnytt på NRK 1.

Frp reagerer

Heller ikkje Frp har sansen for utspillet fra «Global Commision on Drug Policy».

– Det er et signal til alle som er i fare for å bikke over på feil kurs, så vel som til de som allerede er inne i dette helvetet, om at narkotikabruk nærmest er akseptert, sier Frp-nestleder Per Sandberg.

Men Stoltenberg og Annan får støtte ikke uventet støtte fra Foreningen for human narkotikapolitikk, som hilser forslaget hjertelig velkommen.

– Vi blir ofte sett på som idiotliberale fordi vi kjemper dor denne politikken. Når dette kommer fra noen av verdens fremste politiske ledere, gir det en slik tyngde at hele verden må vurdere en avkriminaliseringsreform, sier lederen for foreningen, Arild Knutsen.

– Vil ikke styrke sikkerheten

Blant de 19 medlemmene av kommisjonen, er Hellas' nåværende statsminister Giorgos Papandreou, den britiske forretningsmannen Richard Branson og USAs tidligere utenriksminister George Shultz.

Mexico, der 37.000 mennesker er drept i krigen mot narkotikabandene siden 2006, reagerer sterkt imot kommisjonens anbefalinger og sier de ikke vil styrke sikkerheten i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt