Hopp til innhold

Stockholm tredje hardest rammet av korona i Europa

Som hovedstad er Stockholm tredje hardest i Europa når det gjelder antall døde som følge av koronaviruset, melder Aftonbladet.

Stockholm under pandemien

MANGE SMITTEDE: I Sverige har 243.129 mennesker blitt bekreftet smittet av viruset.

Foto: Tt News Agency / Reuters

Denne artikkelen er korrigert etter oppdateringer i Aftonbladet. Vi skrev først at Stockholm var nest hardest rammet. Det er nå endret til tredje hardest rammet i Europa.

Det er hovedstedene Brussel og Madrid i Europa, som er verst rammet i antall personer som har mistet livet av koronaviruset, ifølge Aftonbladet.

Brussel har registrert 193 døde per 100.000 innbyggere, totalt 2361 personer.

Madrid har registrert 170 døde per 100.000 innbyggere, totalt 11.349 personer.

Deretter kommer Stockholm som har registrert 113 døde per 100.000 innbyggere.

Oslo havner sist på listen med 63 døde, som tilsvarer ni døde per 100.000 innbyggere, skriver avisen søndag.

Det viser en undersøkelse som Aftonbladet har laget etter å ha sammenlignet hovedstedene, Oslo, Berlin, London, Madrid, Paris, Roma og Stockholm.

– Det er forferdelig at Stockholm er så høyt oppe. Dessverre er det eldre i Stockholm som har blitt rammet hardest. Dette er en tragedie som vi virkelig må undersøke. Jeg er veldig lei meg over dette, sier overlege ved Danderyd Sykehus, Johan Styrud.

Ikke streng nok i starten

Sverige har tidligere fått kritikk for sin håndtering for korona.

Styrud tror det kan være mange grunner til at Sverige har høye smittetall og flere døde av viruset.

– Man var nok ikke streng nok med restriksjonene i starten, som når alle skituristene kom hjem fra Alpene, sier han.

Mange vinterferieturister fra flere land fikk viruset med seg hjem etter opphold i Alpene. Norge var blant landene som tidlig i utbruddet kunne spor smitte tilbake til skistedene.

– Senere så hadde man ikke kontroll på rotasjonen av personell eller pårørende til de eldre på sykehjem. Det har mange årsaker, forteller Styrud.

Strenge regler i Oslo

På spørsmål om hvordan Stockholm kan ha tolv ganger flere døde av viruset enn i Oslo, regnet per innbyggere, svarer han:

– Oslo var veldig militante med tydelige og strenge regler i starten. De stengte ned samfunnet. Besluttsomt stengte de også grensen mot Sverige i våres. Disse handlingene kan ha bidratt til slike resultater, sier Styrud.

Stockholm november 2020

Sverige strammet inn på smittevernreglene i November.

Foto: Fredrik Sandberg / AFP

Ulike regnemetoder

Ifølge Professor i infeksjon ved Karolinske Instituttet, Jan Albert så kan tallene kan være vanskelig å sammenligne. Landene kan ha ulike regnemetoder.

Tallene er litt vanskelig å sammenligne, da man ikke beregner på samme måte i alle land. Men tallene er nok riktig. Vi vet også at Stockholm er den delen av Sverige som har hatt mest smittespredning, det har vært betydelig mindre smitte i andre svenske byer, sier Albert til Aftonbladet.

En koronakommisjon ser nå på bakgrunnen for dette, og hva som kunne ha vært gjort annerledes, og hva kan bedres i tiden fremover.

Totalt har 6681 mennesker har mistet livet etter å ha blitt smittet av koronaviruset i Sverige.

Statistikknettstedet Statista hadde registrert 6555 døde i Sverige per 24. november. Av disse 6302 over 60 år. 5866 er over 70 år. 4480 er over 80 år.

I Sverige har 243.129 mennesker blitt bekreftet smittet av viruset, viser tall fra Folkehelsemyndighetene.

Til sammenligning var det ved midnatt natt til søndag, registrert 35.546 koronasmittede personer i Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt