Noe historisk kan være i ferd med å skje på himmelen

Astronomene verden rundt har nå sine instrumenter rettet mot giganten Betelgeuse i stjernebildet Orion. Eksploderer den, vil stjernen lyse så kraftig at den vil være synlig midt på dagen.

Betelgeuse captured by ALMA

STJERNEN BETELGEUSE: Giganten er så stor, og så nær at det er mulig å ta bilde av selve stjernen. Nå viser den tegn på at den er i ferd med å bli en supernova.

Foto: ALMA

I de siste to ukene har noe meget merkelig skjedd på stjernehimmelen. Den røde superkjempen Betelgeuse har blitt svakere og svakere. Før den begynte å miste lysstyrke, var den blant de ti klareste stjernene på nattehimmelen. Nå er den knapt blant de 20 mest lysende.

Laster Twitter-innhold

Dersom Betelgeuse blir en såkalt supernova, vil det være første gang på over fire hundre år at vi mennesker kan se noe slikt med våre egne øyne.

Betelgeuse kan nå bli mørkere fordi den er i ferd med å kaste fra seg store mengder gass. Dette kan være forstadiet til den dramatiske slutten på stjernens liv. Det skriver National Geographic.

– Den hendelse det er snakk om her, er kanskje den hendelsen av alle jeg ønsker mer enn alt annet skal skje i løpet av min levetid, sier astronom Vegard Lundby Rekaa ved Solobservatoriet.

Høyre skulder til Orion

Stjernebildet Orion med Betlegeuse markert med en rød ring

OPPE TIL VENSTRE: I stjernebildet står jegeren Orion med høyre side vendt mot oss. Betelgeuse markerer jegerens høyre skulder.

Foto: Wikimedia

Du har nesten garantert sett Betelgeuse. Den er en del av et av de mest kjente stjernebildene.

Den er den høyre skulderen til jegeren Orion. Det er dette stjernebildet som har det karakteristiske beltet av tre like kraftige stjerner.

Folk som ser på stjernehimmelen har vært vant til at Betelgeuse, opp til venstre i stjernebildet, har vært omtrent like lyssterk som stjernen Rigel, nede til høyre. Slik er det ikke nå, Betelgeuse er markant svakere.

Stjernebildet Orion

EKTE BILDE: Betelgeuse er den rødlige stjernen oppe til venstre i bildet. Det er en rød superkjempe som nå kan ha nådd slutten av livet sitt.

Foto: Wikimedia

Supernova

Stjerner som er mye større enn vår egen sol ender livet sitt i en gigantisk eksplosjon. Dette er såkalte supernovaer, og er et av de mest voldsomme fenomenene naturen har å by på.

– Betelgeuse vil eksplodere, det er det ingen tvil om. Spørsmålet er bare når, og om vi lever lenge nok til å oppleve det, sier Lundby Rekaa.

Det er beregnet at når Betelgeuse smeller, så vil den lyse like kraftig her på jorden som tre til fire fullmåner.

– Den vil lyse så kraftig at den syntes også om dagen, opplyser Lundby Rekaa.

I twittermeldingen under er det en video som viser hvor lyssterk supernovaen vil være. Dette er ikke noe som vil gå over på én natt, det vil ta flere måneder.

Laster Twitter-innhold

Ikke farlig

Den eksplosjonsklare stjernen er seks hundre lysår unna oss. Smellet vil ikke være farlig for oss her på jorden. Betelgeuse vil sende ut all mulig elektromagnetisk stråling, men avstanden, vårt magnetfelt, hvordan polene på stjernen er rettet og vår atmosfære vil beskytte oss.

Likevel er ikke supernovaer noe av fnyse av. Vitenskaps-komikeren Randall Munroe har undersøkt følgende:

Hva er det mest lysende?

  • En supernova sett fra så stor avstand som solen er fra jorden?
  • Eller en eksploderende hydrogenbombe som er presset mot øyeeplet ditt?

Svaret kan du få her, men det er vel ganske opplagt hvorfor dette er tatt med i teksten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Fortsatt stor fare for regjeringskrise i Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier det nå skal forhandles om prisfastsetning på nye utleieleiligheter. Ikke nok, sier Vänsterpartiets leder, som sier partiet kommer til å stemme mot regjeringen i Riksdagen mandag.