«Ga finger'n» en uke før valget

Én drøy uke før valget i Tyskland har opposisjonslederen Peer Steinbrück havnet i hardt vær etter at han «ga finger'n» på et bilde.

Peer Steinbruck i Sueddeutsche Zeitung

En kvinne ser på bildene av Peer Steinbrück i Sueddeutsche Zeitung.

Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Peer Steinbruck

Peer Steinbrück under et valgmøte i München fredag.

Foto: Michael Dalder / Reuters

Peer Steinbrück leder opposisjonspartiet sosialdemokratene SPD, og er hovedutfordreren til Angela Merkel til å bli forbundskansler etter valget neste søndag.

Steinbrück har fått tilnavn av typen «Problem Peer» av media etter en rekke tabber og flauser gjennom valgkampen.

Bildet på forsiden av fredagsmagasinet til Suddeutsche Zeitung var et humoristisk forsøk fra Steinbrück til å slå tilbake mot kritikken.

– Jeg håper landet vil forstå at grimasene og gestene forholder seg til spørsmålet og viser en sans for humor, sier Steinbrück i intervjuet i magasinet.

Liten forståelse

Ikke uventet møter Steinbrück liten forståelse hos sine politiske motstandere for finger-stuntet.

– En person som fremstiller seg på den måten før valget ønsker ikke å bli forbundskansler, sier medlem av forbundsdagen for regjeringspartiet CDU, Wolfgang Bosbach, til nyhetsbyrået AFP.

– Angela Merkel har også en sans for humor, men du ville ikke sett et sånt bilde av henne, sier en annen CDU-parlamentariker, Steffen Kampeter.

Lederen for venstrepartiet Linke, Bernd Riexinger, kaller bildet for «den offisielle slutten på kanslerkandidaturet til Peer Steinbrück».

Slaktes av media

Heller ikke i media levnes Steinbrücks uortodokse fingerbruk mye ære.

Berlin-avisen Tagesspiegel skriver i en kommentar at «fingeren er et spørsmålstegn, kandidaten er en gåte».

- Hvis han tror han snakker til unge velgere på den måten – han er 66 – tror jeg at han tar feil. Fordoi unge velgere vil si «det er uekte. Han er 66», sier Tagesspiegels redaktør Stephan-Andreas Casdorff.

Frankfurter Allgemeine Zeitung ser for seg hvordan bildet kan bli brukt, om Steinbrück skulle vinne valget, på protestplakater i land fra Hellas til Afghanistan.

– Et bilde sier mer enn tusen ord. Bildet av kansleren ville si en ting til verden: «Fuck you», skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung i en kommentar.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Valgplakater i Hanover

Gatebildet i Hanover preges av de to hovedmotstanderne; Angela Merkel og Peer Steinbrück.

Foto: DPA / JULIAN STRATENSCHULTE / AFP

Nesten dødt løp på tysk måling

Samtidig viser en fersk meningsmåling at det er nesten regjeringspartiene og opposisjonen ligger nesten helt likt på en ny meningsmåling bare vel en uke før valget i Tyskland.

Regjeringspartiene, kristeligdemokratene i CDU/CSU og de næringslivsliberale FDP, får til sammen 46 prosent.

Opposisjonspartiene på venstresiden, sosialdemokratene SPD, De grønne og venstresosialistene Die Linke, får til sammen 45 prosent.

CDU/CSU får på målingen 40 prosent, mens FDP får 6 prosent. SPD får 25 prosent, De grønne 11 prosent og Die Linke 8 prosent. Det euroskeptiske AfD (Alternative fur Deutschland) får 4 prosent oppslutning.

Målingen er tatt opp før Steinbrücks «fingerøvelser» i Suddeutsche Zeitung

SISTE NYTT

Siste nytt

Israel planlegger Gaza-invasjon

Israel avviser et våpenhvile-forslag fra palestinerne. Samtidig legger den israelske hæren planer for en ny bakkeinvasjon av Gazastripen.